Aragonès i Puigneró acorden no tornar-se a tirar els plats pel cap en públic

Els socis de govern també es comprometen a instaurar "el màxim traspàs d'informació" després de la crisi per la reunió Vilagrà-Bolaños

3 min
Aragonès i Puigneró

BarcelonaA partir d'ara, Esquerra i Junts tractaran les seves diferències "en privat" i entre ells hi haurà "el màxim traspàs d'informació". O més ben dit, aquests són els dos compromisos que tanquen la crisi entre socis de govern generada per la reunió de la consellera Laura Vilagrà amb el ministre Félix Bolaños de la setmana passada. L'acord va arribar aquest dilluns en una trobada de coordinació amb presència del president, Pere Aragonès, i del vicepresident, Jordi Puigneró, i ha sigut la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, qui l'ha anunciat. S'ha pactat que la relació entre socis sigui ara més transparent entre ells després que Junts denunciés l'opacitat d'ERC en les relacions amb l'Estat, tot i que Plaja ha deixat clar que Aragonès té "llibertat absoluta" d'agenda.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquests compromisos van ser assumits ahir pels dos socis de govern en la "reunió 4x4", el nom amb què es coneix la trobada que fan membres de les direccions dels dos partits, el Govern i el Parlament per evitar la tensió. Hi van participar Jordi Puigneró -tot i que fins ara hi anava en nom seu el secretari general de Vicepresidència, Ricard Font-; el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet; el secretari general de Junts, Jordi Turull -fins ara hi anava Jordi Sànchez-, i també la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ara anirà més sovint a aquest tipus de trobades perquè també és presidenta del seu partit. Per part d'Esquerra, hi havia, a més del president Pere Aragonès -que només hi va de forma puntual-, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà; el cap de l'oficina del president, Sergi Sabrià, el president del grup parlamentari i la portaveu, Josep M. Jové i Marta Vilalta -segons expliquen fonts governamentals.

Establir aquests mecanismes de coordinació va ser un dels punts de l'acord de legislatura entre Esquerra i Junts, precisament per esquivar els episodis de conflicte de la legislatura presidida per Quim Torra. Uns mecanismes que fins ara, però, no han evitat les crisis ni han servit, com s'ha comprovat en aquest cas, per compartir tota la informació.

Els retrets entre Esquerra i Junts se succeeixen des de la setmana passada. Ara, els dos socis s'han conjurat a "fer un esforç", en paraules de Plaja, no només per millorar les comunicacions sinó també a tractar les discrepàncies en privat. "Si hi ha més coordinació, no hi haurà problemes", asseguren fonts de Junts, que justifiquen la crisi arran de la decisió d'Esquerra de reunir-se amb Bolaños sense preparar conjuntament el contingut de la trobada. En aquest sentit, les mateixes fonts afegeixen que els republicans s'han compromès a treballar dins l'executiu la trobada entre Aragonès i Sànchez abans que es produeixi.

Fins ara els dos socis han discrepat públicament. L'expresident Carles Puigdemont va titllar d'"estèril" la reunió, Puigneró va dir que amb el PSOE "calen menys reunions i més fer perdre-li votacions al Congrés" i la presidenta del Parlament, Laura Borràs va lamentar que ERC actuï de forma "unilateral" en les relacions amb el govern espanyol. Al seu torn, ahir dilluns la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, va dir que l'actitud de Junts "no és ni lleial, ni responsable, ni ajuda a guanyar" i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va recordar a Junts que ha votat el 60% de les iniciatives al Congrés amb el PSOE.

Congelades o descongelades?

Ahir dilluns, doncs, es va acordar reforçar aquests mecanismes de coordinació entre socis de Govern, però encara queda una pregunta per respondre: les relacions amb l'Estat estan congelades? La portaveu del Govern ha afirmat que sí: "No estan normalitzades", ha dit, tot i que Junts creu que Esquerra ja les va descongelar amb la reunió Vilagrà-Bolaños i la que vindrà ara entre els presidents dels dos executius. Per a aquesta última encara no hi ha data, tot i que Plaja ha assegurat que es farà abans que acabi el juliol i que els equips ja hi estan treballant. "Hi ha avenços", ha explicat.

Aquest dilluns, de fet, Aragonès i Sánchez ja es van veure en un acte de Pimec al Camp Nou, però van parlar de temes d'actualitat com la situació econòmica o la guerra d'Ucraïna. En resum: "Conversa protocol·lària i no de contingut", ha afirmat Plaja. El contingut es tractarà a la reunió del juliol en què la Generalitat vol "garanties que demostrin que es camina cap a la fi de la repressió" i també espera que es desglacin les confiances congelades pel Catalangate.

stats