Aragonès reclama una "oportunitat" per al diàleg amb l'Estat enfront d'altres vies

Evita criticar la unilateralitat però defensa una "etapa de negociació" amb el govern espanyol

2 min
La síndica d'Aran, Maria Vergés, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

BarcelonaEl debat sobre la unilateralitat s'ha tornat a instal·lar en la política catalana després de l'intercanvi d'opinions que aquesta setmana i a través del diari ARA han mantingut ERC, la CUP i JxCat. La discussió gira al voltant de si és una alternativa viable per a l'independentisme, sobretot en aquesta legislatura que acaba de començar. Aquest divendres ha fixat posició el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Ha evitat fer una menció explícita a la via unilateral, però sí que ha reclamat als ciutadans i als partits que li donin una "oportunitat" per centrar-se en la via dialogada que propugna ell i el seu partit, Esquerra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diagnòstic del president és que, amb la seva arribada a la plaça Sant Jaume i la predisposició del PSOE, existeix el marc adequat per mirar de resoldre el conflicte polític a través d'"una etapa de diàleg i negociació" entre del Govern i l'Estat. Ha admès que això pot generar més d'un "escepticisme lògic" per tots els anys d'enfrontaments que acumulen les dues administracions, però ha reclamat no desistir encara. "Ara tenim una oportunitat i m'agradaria que ens centréssim en l'oportunitat", ha afirmat en declaracions als mitjans en el marc d'una visita a l'Alt Pirineu i Aran.

En aquesta etapa de diàleg, que ha de començar aquest mes amb una reunió entre ell i Pedro Sánchez i hauria de continuar amb la reactivació de la taula de diàleg, el Govern posarà com a propostes l'amnistia i l'autodeterminació, ha tornat a insistir Aragonès. De fet, la setmana que ve el president català és reunirà amb tots els grups parlamentaris i els demanarà una aval a aquesta posició. "Demano a tothom que aboquem els esforços en aquesta etapa per aconseguir els objectius més ambiciosos", ha recalcat.

Per tant, ara mateix per a Aragonès la unilateralitat no és una opció, tot i que difícilment ho pot dir gaire alt tenint en compte que es una posició que incomoda el seu soci de Govern, JxCat, i el seu soci parlamentari, la CUP. Així, el president català se centra en assegurar que el diàleg amb l'Estat és possible i que per ell no quedarà. "La meva obligació és aprofitar al màxim aquesta etapa", ha conclòs.

Relacions amb l'Aran

Aragonès ha volgut que el seva segona reunió institucional com a president, després de la que va celebrar amb l'alcaldessa Ada Colau, fos amb la síndica d'Aran, Maria Vergés, i el ple del Consell General. El president ha promès que la seva Generalitat reconeixerà "la singularitat nacional" d'aquest territori i que l'aranès es convertirà en una "llengua de treball" de les institucions catalanes. De fet, s'ha disculpat per no poder parlar-lo amb fluïdesa i ha assegurat que ell serà el primer a "donar exemple".

stats