Política 15/09/2020

Mas descarta sumar-se a JxCat però deixa clar que no s'enfrontarà electoralment a Puigdemont

Puigdemont expressa respecte per l'expresident, però nega que JxCat porti a la separació

Núria Orriols
4 min
Mas descarta sumar-se a JxCat, però deixa clar que no s'enfrontarà electoralment a Puigdemont

BarcelonaArtur Mas va trencar ahir el silenci que havia mantingut durant mesos. En una roda de premsa als jardins del Palau Robert, l’expresident de la Generalitat va prendre la paraula per fer una última crida a l’entesa entre el PDECat i JxCat -“S’ha de trobar una fórmula d’encaix, que existeix”-; confirmar que si finalment no hi ha acord continuarà al Partit Demòcrata -“No vull acabar la meva trajectòria política avalant una separació”-, i descartar qualsevol opció de ser candidat del seu partit en unes pròximes eleccions catalanes: “No faré res que em confronti amb Carles Puigdemont [...]. No veureu una baralla pública entre ell i jo”. Tanmateix, si res no canvia, en les pròximes eleccions Puigdemont i Mas defensaran per primer cop partits diferents.

L’expresident de la Generalitat, doncs, va posar veu i arguments al que ja havia apuntat el seu entorn les últimes setmanes. Així, va confirmar que no seguirà els passos de Puigdemont i estriparà el carnet del PDECat per anar a Junts perquè ell ve d’una tradició política de “suma” i no pot beneir una operació que divideix el seu espai. Mas es va confessar “trist, decebut i empipat” perquè s’hagi arribat al punt de fer triar als militants a quin partit volien estar. “Hi ha gent que ha marxat a contracor del PDECat”, va assegurar, i va admetre que ell mateix s’ha trobat en aquesta situació.

Sobre el seu paper en el futur, Mas va descartar tornar a la primera línia -no vol ni ser candidat, ni tenir càrrecs al Govern, i tampoc al partit-, però no va descartar ajudar el PDECat aportant idees. Dins de la seva formació es compta fins i tot amb la possibilitat que participi en campanya si finalment es presenta en solitari a les eleccions. Mas, però, va afirmar que el que ell vol és fer de “pont” per “recompondre la unitat” primer del seu espai i després del sobiranisme. Així, tot i admetre que l’acord entre JxCat i el PDECat és molt difícil, va assegurar que treballarà per aconseguir-lo.

I per què trencar el silenci ara i no abans? Mas va justificar no haver pres la paraula fins ara perquè no se’l situés com a responsable o “culpable” de qualsevol “desgavell” dins l’espai polític de JxCat. “No volia que les meves paraules fossin mal interpretades o utilitzades de manera partidista”, va dir durant la roda de premsa. Ara bé, arribats a la situació actual, va decidir parlar per dues coses: per l’estripada del carnet de Puigdemont -i darrere d’ell, els presos, diversos consellers i un grapat d’alcaldes i alts càrrecs- i per la destitució com a consellera d’Àngels Chacón, l’única representant del PDECat a l’executiu i que es perfila com a cap de llista. “Quan passaven coses d’aquesta magnitud i transcendència, tenia prou motius per trencar el silenci autoimposat i parlar per primera vegada aquests mesos”, va defensar l’expresident, que va assegurar haver sigut especialment curós conscient que la seva veu encara té una ascendència important dins l’espai postconvergent.

Ramon Tremosa ha succeït Àngels Chacón al capdavant d’Empresa, per on han passat quatre consellers des del 2016.

Missatges a Puigdemont i Torra

Ara, però, Mas ha decidit fer un pas endavant, i ahir ja va deixar diversos missatges de fons que evidencien que, si cal, marcarà distàncies amb els seus successors. Així, tot i remarcar en tot moment que no farà res que el confronti amb Puigdemont i assegurar que no es penedeix d’haver-lo situat com a substitut seu a la Generalitat, sí que va ser crític amb com JxCat va maniobrar per quedar-se la marca incomplint un compromís amb el PDECat i amb el fet que s’hagi incentivat que la gent triés entre tots dos partits. Per això, va avisar l’expresident que la trencadissa interna debilita el seu missatge d’unitat i va opinar que “sense unitat interna de l’independentisme, qualsevol confrontació no serà intel·ligent”.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, conversant ahir amb l’expresident Artur Mas.

Més sever va ser Mas amb l’actual president de la Generalitat, Quim Torra. Malgrat expressar “respecte” per la seva decisió de remodelar el Govern, va lamentar que el cessament de Chacón havia fet encara més difícil l’acord dins l’espai de JxCat. “S’han de calcular les conseqüències de les decisions. Una conseqüència directa ha sigut malmetre encara més les possibilitats d’acord, que ja no eren gaire grans”, va concloure Mas. Per a l’expresident, si la idea era reforçar l’executiu de cara a la crisi del coronavirus, els canvis al Govern no s’havien de limitar només a la part de JxCat, sinó també a Esquerra. “No sé si hauria fet una remodelació tocant només una part del Govern”, va opinar, i va subratllar que qui té les més altes responsabilitats de la pandèmia són els consellers dels republicans i que també s’havien de remodelar els seus departaments.

Resposta des de l’exili

Les paraules de Mas van ser contestades a la nit per Puigdemont. En una entrevista al Més 324 de TV3 va expressar “respecte” per Mas, però va negar que JxCat porti a la separació quan hi ha gent del PDECat i CDC i també els seus “valors”. De fet, Puigdemont va afegir que, com a Mas, també li hagués agradat que el PDECat i JxCat confluïssin en únic espai polític, però que ara per ara no ha sigut possible. En aquest sentit, va recordar que hi va haver una “trencadissa” amb Unió -quan Mas era al capdavant- i no va ser “dolent” per al projecte.

Abans, la vicepresidenta de JxCat Elsa Artadi havia insistit en la mateixa qüestió. “L’única cosa que hem fet és la conseqüència natural després d’haver anat cinc anys a eleccions”, va assegurar en una roda de premsa, i va defensar que era el “moment d’endreçar” l’espai, informa Anna Mascaró. Des del PDECat, David Bonvehí també va mostrar “respecte” per les paraules de Mas, si bé en aquest cas li va agrair que continuï a la formació.

ELS ESCULLS

1. la fórmula jurídica

El PDECat ha posat diferents fórmules d’encaix sobre la taula: una refundació del partit incloent-hi els independents de Junts i de la Crida, una coalició o una federació. Puigdemont, però, manté que els militants del PDECat han de sumar-se a JxCat d’un a un. L’última fórmula que s’explora és incloure persones del PDECat dins la llista de JxCat sense que hi hagi coalició electoral.

2. El control de les sigles

Les sigles són un punt clau de la negociació. JxCat era en mans del PDECat, però Puigdemont va obtenir-les sense el vistiplau de Bonvehí. Arran d'això, la direcció del PDECat ha interposat una demanda a JxCat –avançada per l'ARA– per controlar la marca i el dia 25 hi ha una vista per decidir si el jutge pren mesures cautelars i bloqueja el partit de Puigdemont.

3. Projecte ideològic

En la negociació entre Puigdemont i Bonvehí també hi ha divergències en el projecte ideològic. La direcció del PDECat considera que Puigdemont s'ha "escorat massa" a l'esquerra i volen defensar postulats de centre i de centredreta. Aquesta distància ja s'ha pogut constatar al Parlament, on el Partit Demòcrata va votar en contra de la limitació del preu del lloguer a diferència de JxCat, que va votar-hi a favor. També es podria constatar a Madrid en els pressupostos generals de l'Estat, perquè el PDECat és més procliu a la política d'intercanvis a Madrid que Puigdemont.

stats