Política 16/01/2012

Mas alerta al 'Financial Times' d'un "divorci" amb Espanya si Madrid rebutja el pacte fiscal

El president de la Generalitat diu en una entrevista al diari financer que l'alternativa al concert econòmic és que "continuï creixent el sentiment que Catalunya necessita un estat propi"

Acn
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, alerta en una entrevista al Financial Times d'un "divorci" entre Catalunya i Espanya si el govern de Mariano Rajoy rebutja el pacte fiscal. Mas defensa al rotatiu financer que la demanda del pacte fiscal "arribarà a la taula del senyor Rajoy el 2012 o principis del 2013", i adverteix que una negativa pot impulsar l'independentisme. "Si l'estat espanyol ens nega el respecte i l'ajuda, el sentiment que Catalunya necessita el seu propi estat continuarà creixent", defensa Mas. "L'statu quo no funciona", assegura el president de la Generalitat en l'entrevista, firmada pel corresponsal Víctor Mallet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el text, que està disponible a la pàgina web del Financial Times, Mas assegura que els catalans "tenen la sensació, i tenen raó, que no es respecta la seva identitat o la seva llengua, i que no reben suport en matèria econòmica i social". "Per tant, el nostre projecte a curt termini és la sobirania fiscal. I a llarg termini ja ho veurem", indica el president de la Generalitat. "Catalunya no pot continuar suportant el drenatge fiscal que tenim actualment, que equival a un 8 o 9% del PIB cada any", defensa Mas al Financial Times.

Mas assegura a l'entrevista que no veu cap raó per la qual Catalunya no hauria d'esdevenir un estat com Finlàndia, Dinamarca o Holanda. "Volem ser l'Holanda del sud, i podem ser-ho", defensa el president de la Generalitat. Amb tot, Mas diu que la societat catalana encara està dividida sobre la qüestió de la independència. Segons assegura el corresponsal del Financial Times, la independència és un "objectiu poc realista a curt termini, mentre que hi ha un fort suport de tots els sectors per un nou pacte fiscal amb la resta d'Espanya que millori la càrrega de l'economia local".

El rotatiu destaca que el pla de Mas és aconseguir un pacte fiscal que permeti a Catalunya ser "responsable dels seus propis impostos" i aconsegueixi que "es redueixin a la meitat les transferències que ha de pagar al govern central en serveis com defensa o fons de solidaritat per a parts més pobres del país".

"Amb l'autogovern en marxa, els catalans volen el seu nou acord", diu l'FT. "Si Espanya ens ajuda, la societat catalana no està en contra de pertànyer-hi, tot i que sí que hi ha una part de la gent que està clarament a favor de la independència", defensa Mas al diari britànic. I conclou: "Però si Espanya ens nega el respecte i el suport, el sentiment que Catalunya necessita el seu propi estat continuarà creixent".

stats