El nou Govern

Asens diu que els comuns no condicionen donar suport a la investidura d'ERC a entrar al Govern

Nogueras (Junts) qualifica "d'estafa històrica" un executiu en solitari dels republicans

4 min
Asens, en un acte electoral

Barcelona / MadridEls comuns aplanen les negociacions amb ERC. Jaume Asens, president d'Unides Podem al Congrés, ha afirmat aquest dimarts que el seu partit no condiciona donar suport a la investidura d'ERC a entrar al Govern. "No ho posem com a condició", ha revelat en una entrevista a RTVE abans d'exposar que estan "a prop" d'un acord d'investidura amb els republicans. En aquest sentit, el portaveu de la confluència a la cambra baixa ha assenyalat que "s’ha d’anar a la negociació sense línies vermelles i posar-se d’acord amb el programa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes afirmacions topen amb el discurs que han fet fins ara els comuns, que han mostrat la seva voluntat de formar part de l'executiu per dotar-lo de més estabilitat, tot i que aquest dilluns ja van rebaixar les seves aspiracions i ja no van marcar com una condició sine qua non per donar suport a la investidura d'Aragonès el fet d'entrar al Govern. Els republicans, però, no en són partidaris i prefereixen tenir-ne només el suport des del Parlament perquè saben que, si accepten tenir consellers dels comuns, el suport de JxCat encara serà més complicat.

Un suport que els comuns no volen i, per això, aquest dimarts la líder del grup al Parlament, Jéssica Albiach, ha tornat a reclamar al PSC que faci un pas endavant i cedeixi "4 abstencions" per facilitar la investidura d'Aragonès. En una entrevista a SER Catalunya, Albiach ha preguntat als socialistes "per què no estan disposats a ajudar que el país avanci" i "per què no treballen perquè no es necessitin els vots de Junts". De fet, la diputada lila ha avisat al PSC que la seva postura apropa Catalunya a una repetició electoral. Ara bé, el candidat del PSC, Salvador Illa, ha tornat a descartar permetre que Aragonès sigui president. "Com hem de facilitar un govern quan hem guanyat les eleccions?", ha preguntat en una entrevista a TVE.

La formació liderada per Carles Puigdemont és clau perquè la investidura tiri endavant. Si bé fa uns dies el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va assegurar que no forçaria una repetició electoral, ara ja no es descarta. La portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, no s'ha volgut mullar sobre aquesta possibilitat i ha assenyalat que Junts seguirà a la taula de negociació "fins a l'últim minut" per aconseguir un acord amb ERC. Un escenari diferent a aquest, ha dit en roda de premsa al Congrés, seria una "estafa històrica als votants i al país". Nogueras ha exigit als republicans "sinceritat" per explicar quin és el motiu pel qual ha fet un "gir de 180 graus" i ha aparcat les negociacions.

La segona petició de la portaveu de Junts ha estat que ERC desmentís les paraules d'Asens, que aquest matí ha opinat que la independència no és la prioritat dels republicans a curt termini i que això facilitaria l'entesa amb els comuns. "Són conscients de la crisi econòmica i social amb la pandèmia, i que cal reconstruir el país i seure a la taula de diàleg", ha dit el líder d'En Comú Podem, i ha afegit: "No està en el seu horitzó immediat la independència". Ràpidament, el portaveu republicà a la cambra baixa, Gabriel Rufián, ha defensat l'independentisme del seu partit. "Asens menteix o no s'assabenta de res", ha asseverat, abans de reclamar a Junts que no es desdigui del seu compromís de permetre un govern d'ERC en solitari. "És inconcebible la possibilitat de repetició d’eleccions: seria molt nociu i irresponsable", ha apuntat.

Poca estona després, el mateix Asens ha fet un tuit en què assegurava que s'havien "malinterpretat" les seves paraules. "Mai li demanaria a ERC ni a ningú que renunciï als seus objectius, igual que mai acceptaria que ningú m'ho demanés a mi", ha afirmat. El diputat dels comuns al Congrés també ha demanat centrar-se en el "diàleg" i "l'acord progressista" a Catalunya.

"Punts de coincidència" entre ERC i comuns

Per evitar aquest escenari les negociacions entre ERC i comuns han de ser ràpides perquè queda poc temps perquè s'exhaureixi el termini perquè es convoquin unes noves eleccions de manera automàtica. "Tenim molts punts de coincidència", ha remarcat Asens, que ha anunciat que l'acord arribarà en els propers dies. "S’ha obert una finestra d’oportunitat que no podem desaprofitar", ha afirmat després de denunciar el "cansament" de la ciutadania i l’"esgotament de la fórmula de govern entre JxCat i ERC". Asens ha afirmat que una entesa entre republicans i comuns és "la millor garantia perquè ERC no miri a la dreta perquè porten deu anys governant en coalició i fins ara ERC no s’havia emancipat de CiU i de Junts".

El president d'Unides Podem al Congrés ha apuntat que el PSOE estaria pressionant perquè el PSC avali un govern en minoria d’ERC. "La setmana passada la vicepresidenta Carmen Calvo va parlar dels republicans com a "socis lleials" i crec que el PSOE veu bé que ERC governi sense Junts", ha afirmat. Tanmateix, el cap de files al Parlament, Salvador Illa, ha descartat facilitar la investidura d'Aragonès. "No passarà", ha dit a TVE. "Com hem de facilitar un govern quan hem guanyat les eleccions?", ha afegit. De la seva banda, la diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí ha lamentat que creixi el "fantasma" de la repetició electoral i avalat un executiu en solitari d'ERC sempre que no s'alteri l'acord que van firmar per a la investidura.

Asens assegura que és "qüestió de dies" que el govern espanyol resolgui sobre els indults

En clau judicial, Asens ha anunciat que és "qüestió de dies" que els indults arribin a la taula del govern espanyol. "No hi ha més excuses, ja han passat les eleccions de Catalunya i de Madrid i crec que els indults arribaran abans de l’estiu", ha conclòs. "No vull fixar un calendari, però hi ha les condicions perquè puguin arribar dins de l’estiu perquè si no s’ha fet fins ara és per coordenades partidistes", ha sentenciat. El tràmit es troba encara al Tribunal Suprem, que ha d'emetre el seu informe després d'haver recollit el criteri de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. Posteriorment, retornarà els expedients al ministeri de Justícia, que haurà de fer la proposta al consell de ministres.

stats