Asens diu que veu "viable" un govern d'ERC i els comuns amb l'abstenció del PSC

El portaveu d'Unides Podem al Congrés critica Illa per "enganyar la gent" i buscar una "investidura 'fake'"

2 min
Jaume Asens, en un acte electoral dels comuns per la campanya del 14-F

El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha admès que li agradaria un govern format per ERC i els comuns a Catalunya amb l'abstenció del PSC. "A mi m'agrada, ho he de reconèixer. És viable", ha afegit en una entrevista a Ràdio 4 i La 2, en què ha ressaltat que el paper dels socialistes estaria fora de l'executiu i donant suport des de l'oposició. Asens ha criticat el candidat del PSC, Salvador Illa, per "enganyar la gent" i buscar una "investidura fake", ja que els números no li donen per ser escollit president de la Generalitat. Durant la campanya, la candidata dels comuns, Jéssica Albiach, ja va suggerir una fórmula de govern amb ERC i el PSC diferent de la de Barcelona o l'Estat. "Per què la col·laboració entre forces progressistes a l'Estat i a Barcelona no serveix també per a Catalunya?", es va preguntar llavors. 

Asens també ha considerat que la CUP també podria ser en aquest Govern però que no veu els anticapitalistes formant part d'un executiu perquè "sempre s'autoexclouen". En aquest sentit, ha assegurat que tenen la voluntat d'intentar-los sumar per forjar una "majoria d'esquerres i plurinacional". Sobre JxCat, ha afirmat que s'hi volen entendre però que no poden formar part del mateix Govern, ja que "el projecte de país és molt diferent". En tot cas, ha puntualitzat que amb Junts es pot arribar a acords, però no per governar. "Junts no és exactament el mateix que CiU i estem disposats a entendren's en qüestions concretes, però no per formar govern", ha insistit Asens, posant d'exemple que els de Laura Borràs no creuen en la taula de diàleg, una via que els comuns avalen per encarar la resolució del conflicte polític.

Desesperat amb el ministre de Justícia per la paràlisi de la reforma de la sedició

Asens ha tornat a carregar contra els socialistes per mantenir paralitzada la reforma del delicte de sedició que permetria la llibertat dels presos polítics. De fet, ha acusat el PSC i el PSOE de no haver fet cap gest pels seus objectius electorals, ja que pretenen "ocupar" l'espai de Ciutadans. "Els ritmes ens exasperen", ha admès, i ha arribat a dir que perd sovint "la paciència" amb el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, a qui ha acusat de no agafar-li el telèfon. "Ara el PSOE ja no té l'excusa de Catalunya per no fer un moviment significatiu", ha assegurat, instant-lo a moure fitxa.

Pel que fa als indults, ha titllat de "desesperant" el temps que està trigant el Tribunal Suprem a elaborar els informes, fet que retarda que arribin al consell de ministres per ser discutits. El dirigent dels comuns ha atribuït la demora al rol que juguen jutges i fiscals, que ha denunciat que estan "imbuïts per la sacrosanta missió de defensar Espanya" i de situar el govern espanyol com el seu "enemic".

stats