Política 25/09/2020

L'assemblea que va servir a Puigdemont per prendre el control de JxCat es va fer per telèfon

La jutge decidirà en menys de dues setmanes si bloqueja el partit de l'expresident del Govern

Núria Orriols
4 min
Bonvehí i Puigdemont en una imatge d'arxiu /

BarcelonaLes converses entre el PDECat i JxCat per buscar una confluència s'han produït a la presó de Lledoners, a Waterloo, en cases particulars i de manera telemàtica, però aquest divendres la negociació ha pres una nova dimensió: ha acabat als tribunals. La sala 221 de la Ciutat de la Justícia ha acollit la vista sobre mesures cautelars per decidir si es bloqueja el partit de Carles Puigdemont. El PDECat va interposar a principis d'agost una demanda –tal com va avançar l'ARA– contra diversos representants de Junts per considerar que l'expresident s'havia apropiat indegudament de la formació política.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la pràctica de prova, en què la jutge ha citat diversos testimonis i els demandats, ha quedat clar que l'assemblea que va servir per confirmar el canvi de direcció es va fer de forma telefònica i també que la llavors presidenta instrumental, Laia Canet Sarri, es va desfer de la formació sense comunicar-ho ni a David Bonvehí ni als altres dos treballadors del PDECat –Pol Xart i Anna Soriano– que constaven a la secretaria general i a la tresoreria de Junts. Ara bé, també s'ha posat de manifest que quan el partit de Junts estava a l'òrbita del PDECat ni Xart ni Soriano tampoc tenien cap implicació en les decisions.

Ara la jutge, del jutjat número 3 de primera instància de Barcelona, es dona entre deu i quinze dies per decidir si concedeix les mesures cautelars que ha sol·licitat el Partit Demòcrata –formalment són cinc dies hàbils en la llei d'enjudiciament civil–. Bonvehí va demanar que s'anul·lés l'assemblea que va situar Carles Valls, alcalde de Balenyà, com a president circumstancial, per engegar el partit de Puigdemont. Si la jutge l'hi concedeix, Junts quedarà bloquejat i no es podrà utilitzar fins que ho digui la justícia, de manera que l'expresident haurà d'impulsar un nou partit com a alternativa si hi ha eleccions a Catalunya. La Crida Nacional per la República també està registrat al ministeri de l'Interior i es podria activar en qualsevol moment.

Una direcció instrumental

Per entendre la naturalesa del cas cal abans aclarir en quins termes estava inscrit JxCat en el registre de partits. Junts va ser registrat per ordre de l'excoordinadora general del PDECat, Marta Pascal, el 2018: s'hi van situar tres treballadors del PDECat com a titulars, ja que un partit no pot ser propietat d'un altre. Així, Laia Canet en va ser la presidenta i Pol Xart i Anna Soriano els altres dos càrrecs de la direcció. No hi constaven militants, però la formació –amb les persones que en formaven part– quedava oficiosament sota el control del Partit Demòcrata. Això va canviar a partir del 27 de juny, quan, tal com va avançar l'ARA en aquell moment, Puigdemont va moure peça per quedar-se amb el partit (a l'esquena de Bonvehí). Canet va desfer-se de la presidència i s'hi van posar Valls, Montse Morante i Irene Negre. El PDECat els ha demandat a tots menys a Negre, a la qua ha cridat com a testimoni.

Durant el seu interrogatori, Canet ha explicat que des del 2018 havia manifestat diverses vegades a la direcció del PDECat que volia renunciar a la presidència sense èxit. Així, ha dit que el juny d'enguany, quan caducava el seu mandat, va sorgir l'alternativa que hi entressin els afins a Puigdemont i va participar en l'operació convocant una assemblea telefònica en què es van canviar els càrrecs. Ella mateixa ha admès que no va avisar els altres dos treballadors que constaven al registre i que ho va fer assessorada per un advocat de Vic, Xavier Solà, que havia treballat pel PDECat i custodiava part de la documentació.

Setmanes més tard, quan Bonvehí es va assabentar de tot, va demanar a Xart i a Soriano que demandessin JxCat per haver fet aquesta assemblea sense dir-los-en res, però ells ho van declinar. "He sigut un membre passiu dins de Junts durant dos anys", ha declarat Xart a preguntes dels diversos advocats, mentre que Soriano ha dit que va traslladar a la direcció del PDECat que no volia saber "res" de tot l'assumpte. Ara per ara Xart ja no treballa al partit, mentre que Soriano i també Canet sí que són encara entre el personal del Partit Demòcrata.

JxCat acusa el PDECat de voler "paralitzar" el partit

La vista ha començat amb la intervenció de l'advocat de JxCat, Agustí Carles, que ha acusat Bonvehí de voler "paralitzar" l'acció política de Puigdemont a través de la demanda quan, segons ell, no està ni legitimat per presentar-la. Ha posat en qüestió que el PDECat pugui ser part d'aquest procés si no és "ni afiliat ni soci" de Junts i que, per tant, no pot demanar la nul·litat de cap dels seus actes. "Què té a veure el PDECat amb els drets i els deures dels afiliats de Junts? –s'ha preguntat–. Què fa un partit posant-se en la vida interna d'un altre partit?", ha conclòs.

També ha qüestionat la legislació en què s'agafa el Partit Demòcrata per posar la demanda, el Codi Civil de Catalunya i la llei d'associacions. "S'està intentant fer un frau de llei", ha expressat el lletrat de JxCat, i ha assegurat que el "dany seria irreversible" i que, d'entrada, quantifiquen en 493.200 euros els diners que perdrien per no cobrar la quota als afiliats. A més, ha remarcat que per suspendre l'activitat d'una formació política s'ha de recórrer a la via penal i a la llei de partits, i no per la via civil.

L'advocada del PDECat, Laia Bartomeus, ha esmenat la major. Ha recordat que el PDECat forma part de diverses coalicions amb el nom de JxCat, de manera que el que passi amb el partit l'afecta directament. També ha dit que la formació, com a partit, ha de donar compte de l'activitat dels grups institucionals amb el nom de JxCat al Tribunal de Comptes.

Els arguments, ara, estan en mans de la jutge, que decidirà qui l'ha convençut més. Ara bé, després de l'episodi d'aquest divendres, marcat pels retrets mutus, fa molt poc probable un acord in extremis entre JxCat i el Partit Demòcrata. El dia 5 d'octubre, tal com ha avançat l'ACN i ha confirmat l'ARA, el PDECat ha convocat un consell nacional extraordinari en què decidirà el seu futur: ratificarà un acord amb JxCat (si hi és) o engegarà el procés de primàries per concórrer en solitari a les eleccions.

stats