Associacions d'advocats es querellen contra la jutge que ha processat Boye acusant-la d'encobrir un assassinat

També demanden el fiscal antidroga i la lletrada de l'administració de justícia

2 min
L’advocat Gonzalo Boye en una imatge d’arxiu.

BarcelonaUn grup d'associacions d'advocats han anunciat la presentació d'una querella per "encobriment d'assassinat" contra la magistrada María Tardón Olmos, el fiscal antidroga Ignacio Miguel Lucas Martín i la lletrada de l'administració de justícia del jutjat central d'instrucció número 3 María Ángeles Monedero, tots implicats en el processament de l'advocat Gonzalo Boye per presumpte blanqueig de capital en una trama contra el narcotràfic. Segons la tesi que exposa la querella, les tres autoritats espanyoles s'haurien abstingut d'investigar un presumpte assassinat comès per Manuel Andrés Puentes Saavedra i de comunicar-lo en els temps adequats a les autoritats colombianes per "perjudicar" el lletrat que defensa l'expresident Carles Puigdemont.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un comunicat de premsa expliquen que Puentes Saavedra va comparèixer el juliol del 2019 davant la justícia i va "incriminar directament" Boye davant el Sepblac en una trama per intentar recuperar 889.620 euros propietat del principal investigat, el narcotraficant Sito Miñanco. Després d'aquesta declaració, l'advocat de Puentes Saavedra va demanar la seva llibertat provisional –duia tancat en presó preventiva un any i sis mesos– i se li va concedir després del posicionament favorable del fiscal antidroga Lucas Martín. A parer de les associacions d'advocats, la implicació de Boye es va fer a canvi que no investiguessin el presumpte crim en què estava implicat.

Sostenen que des de llavors "no s'ha comunicat a les autoritats colombianes els indicis de la presumpta participació activa de Puentes Saavedra en l'assassinat de Santiago Quintero Marín" i tampoc s'ha investigat, remarquen, a Madrid, tenint en compte que el crim, diuen, es va "gestar" a la capital espanyola i el presumpte autor també hi viu. Asseguren que les sospites contra Puentes Saavedra s'aguanten per intervencions telefòniques i per haver trobat en fotocòpia el permís de conduir i el passaport de la víctima.

"Ni la jutge María Tardón ni el fiscal s'han interessat al llarg d'aquests dos anys en propiciar una investigació per l'assassinat presumptament comès, tot el contrari, l'han encobert a fi de protegir aquest investigat a canvi de perjudicar greument el lletrat Gonzalo Boye", conclouen. Pel que fa a la lletrada de l'administració de justícia, consideren que ha mantingut una actitud d'"auxili" en el comportament de les autoritats.

A més del delicte d'encobriment, a Tardón també li atribueixen un delicte de prevaricació per haver ordenat els escorcolls al domicili de Boye i el buidatge dels seus aparells electrònics. "La ingerència en la seva vida íntima i professional, amb afectació de drets de tercers –els seus clients–, va ser immensa", acaben.

En resum, consideren que la imputació de Boye per part de la magistrada es basa en una "declaració falsaria i espúria de l'investigat Puentes Saavedra" perquè es va obtenir, asseguren, "davant l'amenaça de ser enviat a Colòmbia per investigar un assassinat en el qual hauria intervingut activament".

Així, consideren que amb la implicació de l'advocat de Puigdemont en aquesta investigació s'ha perjudicat la seva tasca com a lletrat, causant-li un "enorme perjudici personal, professional i reputacional", a més de "soscavar les bases democràtiques en què es fomenta la tasca de defensa". En aquest sentit, afegeixen que la magistrada Tardón també pot haver incorregut en un delicte de revelació de secrets perquè ha tingut accés a documentació de la defensa de l'expresident a l'exili, així com també dels exconsellers del Govern davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i del Tribunal Suprem.

stats