Política 16/09/2020

L'Audiència Nacional torna la condició de perjudicat a Iglesias en el cas Dina

L'instructor va retirar-li la condició per dos motius que s'ha provat que eren falsos

Ara
2 min
El vicepresident segon del govern espanyol i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, durant la sessió de control al Congrés.

MadridPablo Iglesias suma una nova petita victòria en els diferents fronts als tribunals que té oberts Unides Podem. Després que la Fiscalia limités la instrucció del jutge i acceptés investigar el partit per un sol contracte i no pas una causa general de finançament il·legal, ara l'Audiència Nacional ha decidit tornar a acceptar-lo com a perjudicat en el cas Dina, en què s'investiga el robatori del mòbil de la seva exassessora Dina Bousselham. La secció tercera de la sala penal argumenta que tots els elements que el connecten amb el cas i que li van permetre la personació com a perjudicat es mantenen i considera "meres hipòtesis" els arguments del jutge instructor Manuel García-Castellón amb què va decidir expulsar el líder d'Unides Podem de la causa.

Dos eren els principals motius per deixar d'estar personat com a perjudicat. En primer lloc, que Iglesias hauria destruït la targeta SIM de la seva exassessora, raó per la qual no seria víctima d'un robatori. Aquest argument es va desestimar al provar que la targeta SIM retornada estava "físicament intacta". El segon, García-Castellón esgrimia que el líder d'Unides Podem va retornar expressament tard la targeta. Però el cas és que això ja era conegut perquè ell mateix ho va declarar el 27 de març del 2019.

"Meres hipòtesis"

Ara els magistrats de la secció tercera de l'Audiència Nacional, Felix Alfonso Guevara, Carlos Fraile Coma i María Teresa García, posen els punts sobre la i a la instrucció de García-Castellón i li recorden que l'objecte d'investigació de la causa és treure l'entrellat a una presumpta organització criminal a través de la qual els investigats presumptament comercialitzaven amb informació i proves. De fet, la peça del cas Dina s'emmarca dins de la macrocausa Tàndem, que també inclou l'operació Kitchen, el presumpte espionatge del PP al seu extresorer Luis Bárcenas amb fons públics. Recorden, de fet, que la policia va trobar en l'escorcoll a casa del domicili del comissari jubilat José Manuel Villarejo un dispositiu informàtic que emmagatzemava arxius amb documents procedents del mòbil que s'havia robat a Bousselham. I afegeixen que part d'aquest contingut va ser difós posteriorment en diaris digitals.

S'acaba aquí de moment el periple amb què la triple dreta espanyola havia acusat Iglesias de violència masclista contra la seva exassessora per controlar-li el mòbil i els missatges. La sala apunta que no hi ha proves que sustentin la tesi del jutge instructor que hi havia altres fonts possibles de publicació del contingut del mòbil de Bousselham més enllà de Villarejo. En resolucions del jutge s'al·ludia a l'existència d'altres còpies de la targeta SIM a més dels arxius publicats. "Ens trobem davant de meres hipòtesis que no desvirtuen la ja referida connexió del recurrent Iglesias amb l'objecte del procés en virtut del qual se li va reconèixer la legitimació com a part en qualitat de perjudicat i per actuar en defensa dels seus drets i interessos", conclouen.

stats