Ayuso diu que no ha rectificat sobre Felip VI i embolica Casado en la polèmica

"He parlat amb el president del PP i pensa el mateix", assegura la presidenta madrilenya

2 min
El president del PP, Pablo Casado, amb la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, durant un esmorzar informatiu a la capital espanyola.

MadridMentre el govern espanyol posa la directa per a la concessió de l'indult als líders independentistes, el PP continua embolicat en la polèmica sobre la firma del rei. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha decidit implicar-hi directament el líder estatal dels populars, Pablo Casado. Aquest dimarts ha assegurat que en cap cas dilluns al vespre va rectificar, com s'havia interpretat, sinó que el mateix cap de l'oposició "pensa el mateix", que és una "humiliació". És a dir, que Pedro Sánchez està fent "còmplice" Felip VI dels indults.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És una absoluta vergonya que el rei hagi de firmar aquest tipus de document", ha afirmat als mitjans durant un esmorzar informatiu del portaveu estatal del PP i alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida. Quan els periodistes li han preguntat sobre la desautorització de Casado, no s'hi ha volgut manifestar. "El govern i els independentistes han portat Catalunya a una situació de conflicte civil. Aquests polítics celebren haver posat el rei d'Espanya en una trampa perquè si firma o no firma, faci el que faci, el seu judici estarà en dubte. Per això vaig dir que el volien fer còmplice. Per això, no és còmplice", ha afegit.

Davant la confusió generada dins el PP i després que la Zarzuela emfatitzés que el rei compliria el seu mandat constitucional i que, per tant, no podia ni plantejar-se no firmar els indults, la resta de partits al Congrés han renovat aquest dimarts les crítiques contra Ayuso. El PSOE ha qüestionat el "paper institucional" de Felip VI, mentre que Unides Podem creu que la dreta intenta "col·locar-lo fora de la legalitat" i fa un favor a la causa republicana. La portaveu del PSOE, Adriana Lastra, ha criticat que els populars anessin a Colón fins i tot a qüestionar "el paper institucional de les més altes institucions de l'Estat" i creu que Ayuso manté les seves paraules. Per això ha tornat a demanar a Casado que donés explicacions.

Al seu torn, el diputat d'En Comú Podem Gerardo Pisarello ha assenyalat que Ayuso i Casado han vist que el seu "exabrupte" els col·locava a ells i a Felip VI "fora de la legalitat" i "han decidit matisar-lo". "El fet que ahir [dilluns] sortissin gairebé tots els partits dinàstics de dretes a desautoritzar Ayuso és perquè són conscients que Ayuso, amb la seva intervenció, ha contribuït a la causa republicana".

stats