Ayuso es retracta sobre els indults: "Felip VI no és còmplice de res"

Casado l'havia corregit advertint que Sánchez és l'únic responsable

4 min
El president del PP, Pablo Casado, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, durant la manifestació contra els indults als presos polítics d'aquest diumenge

MadridContundent rectificació de Pablo Casado a Isabel Díaz Ayuso per haver ficat Felip VI enmig de la polèmica sobre els indults. I marxa enrere de la presidenta de la Comunitat de Madrid. "Què farà el rei a partir d'ara, firmarà els indults? ¿El faran còmplice d'això?", va dir aquest diumenge, i ha acabat rectificant aquesta tarda després d'haver aixecat polseguera. "Felip VI no és còmplice de res. Per suposat, tota la culpa és del president del govern espanyol", s'ha esmenat en declaracions als mitjans després de la ronda de consultes amb la presidenta de l'Assemblea de Madrid, Eugenia Carballedo. "El rei va ser la veu i l'esperança de tots els espanyols el 3 d'octubre. Em dol el compromís al qual el sotmetran", ha asseverat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les paraules d'Ayuso diumenge a Colón han obligat el PP a corregir la insinuació que el monarca podria ser còmplice de la mesura de gràcia als presos. "La responsabilitat correspon en exclusiva a [Pedro] Sánchez i el seu govern, tal com estableix el nostre sistema polític, una monarquia parlamentària exercida de manera impecable per Felip VI com a cap d'estat. La societat té clar qui són els protagonistes del trist pacte de l'indult. No hi ha més còmplices que ells, en aquest acte que no clausura sinó que obre un procés de mutació constitucional per furtar als espanyols la seva sobirania", ha reblat.

La Zarzuela no vol alimentar un debat que no condueix enlloc i no reaccionarà a les paraules d'Ayuso. Fonts consultades per l'ARA afirmen que és "lògic" que el rei firmi els indults quan li arribin perquè les seves funcions constitucionals són clares. Per això no veuen la necessitat d'aclarir amb un comunicat les declaracions de la presidenta madrilenya. "No fa altra cosa que ser fidel a les seves funcions constitucionals", han apuntat també fonts monàrquiques a l'ACN, i han subratllat que la firma dels decrets és "Constitució pura".

Durant el matí diversos membres de la direcció ja havien començar a desfer el camí. La portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, i el vicesecretari de comunicació, Pablo Montesinos, han coincidit aquest dilluns que el paper del monarca està "fixat" per la Constitució. "L'únic responsable [dels indults] es diu Pedro Sánchez i el seu govern", ha deixat clar Gamarra en una entrevista a TVE. "El rei té taxat el seu paper a la Constitució espanyola i l'està exercint de manera exemplar", ha insistit Montesinos, entrevistat a SER Catalunya. Génova ha hagut de sortir a matisar les paraules d'Ayuso, que va fer encara més indigesta la jornada d'aquest diumenge al líder del partit, Pablo Casado. Increpat per alguns manifestants i havent de sentir com era Santiago Abascal a qui es rebia al crit de "president, president" a la plaça insígnia de la triple dreta, Casado va veure com la presidenta madrilenya ficava la pota i provocava una onada de crítiques des de les files de Vox i Cs.

La líder taronja, Inés Arrimadas, ha qualificat d'"error exorbitant" el comentari d'Ayuso i li ha demanat que rectifiqui. En una entrevista a Antena 3, ha insistit que la firma del rei "és un acte degut, una responsabilitat constitucional que no pot escollir si assumir o no". I segons ha dit a Onda Madrid la líder de Vox a la capital espanyola, Rocío Monasterio, ella "mai parlaria en aquests termes" sobre el rei. Això sí, ha criticat que l'esquerra surti ara "en defensa" del cap d'estat.

El govern espanyol ho aprofita per carregar contra el PP

El govern espanyol també ha aprofitat la relliscada d'Ayuso per carregar contra el PP. En una entrevista a RAC1, el ministre de Política Territorial i Administració Pública, Miquel Iceta, ha sigut dels primers aquest matí a demanar a Pablo Casado que aclareixi què volia dir Ayuso aquest diumenge i si les seves paraules "representen la posició del PP". El ministre, per cert, també ha dit que els indults no estan a l'ordre del dia del consell de ministres de dimarts, però ha afegit que sempre es pot "alterar sobre la marxa". En qualsevol cas, ha assegurat que estan "a tocar".

També ha estat crítica amb Ayuso la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, que ha assegurat en una entrevista a TVE que Ayuso "es va equivocar" fent aquestes declaracions en un moment "de crispació política". Per últim, el flamant guanyador de les primàries del PSOE a Andalusia i alcalde de Sevilla, Juan Espadas, s'ha afegit al retrets i ha titllat les declaracions d'Ayuso de "nova sortida de to" de la presidenta madrilenya. "M'estalvio els comentaris", ha dit en una entrevista a RNE, des d'on ha defensat també la concessió dels indults. Des del PSC, la portaveu del partit al Parlament, Alícia Romero, també ha criticat Ayuso per "posar en el focus la corona i el rei" i ha exigit a Casado una rectificació.

Podem: "Un pas més a prop de la república"

Podem, per la seva banda, ha optat per recórrer a la ironia en la seva reacció a les paraules de la presidenta madrilenya. El seu portaveu, Rafa Mayoral, li ha donat les "gràcies". "Amb les seves declaracions som un pas més a prop de la república. Treballarem perquè sigui solidària i plurinacional", ha piulat a Twitter. Des del seu compte oficial, la formació lila ha acusat el PP i Vox de "no tenir escrúpols" i de voler aconseguir els seus objectius "de grat o per força". "Ni tan sols no els importa posar el seu admirat rei contra les cordes per aconseguir els seus objectius, encara que vagin en contra de la democràcia", diu Podem. El líder del grup al Congrés, Jaume Asens, ha avisat que si el rei optés per no firmar el decret hauria d'abdicar, perquè estaria cometent una "il·legalitat constitucional". "L'Espanya d'Ayuso és tan estreta que no hi cap ni el rei", ha afegit el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena.

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns.

ERC pressiona Sánchez

I a Catalunya també s'espera amb expectació el desenllaç final de la qüestió. El partit que hi està més involucrat és ERC, que té coll avall que hi haurà indults, però que està pendent que es facin efectius. Els republicans volen que el tema es resolgui com més aviat millor, ja que el nou president, el republicà Pere Aragonès, vol començar a desplegar l'etapa de diàleg amb l'Estat. Aquest dilluns la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha pressionat Sánchez perquè prengui ja una decisió: "S'hauria d'acabar amb l'especulació. Si els volen donar que els donin, però que deixin de jugar amb les dates", ha conclòs.

stats