Procés Sobiranista

Ayuso nega que Catalunya hagi sigut mai una nació i acusa Sánchez de comprar les eleccions catalanes

Segons la presidenta madrilenya són Madrid, Extremadura o Múrcia les que paguen les "ambaixades" de la Generalitat

2 min

BarcelonaDivendres, al costat del president argentí, Javier Milei, oferia el preludi i aquest dissabte, commemorant el seu any de majoria absoluta a Madrid, Isabel Díaz Ayuso ha presentat el plat principal de la seva obra. La presidenta madrilenya, desacomplexadament erigida en cap de l'oposició a Pedro Sánchez –Alberto Núñez Feijóo ha estat absent els dos dies–, ha atacat una a una les línies de flotació del sanchisme, recorrent a la hipèrbole com a columna vertebral del discurs. Han sortit Veneçuela; el comunisme, la "persecució a jutges i fiscals"; els assessors que "hipotequen el futur de les noves generacions" (per l'anunci de la Moncloa d'afegir assessors científics als ministeris); l'atac del PSOE als mitjans de comunicació (als pseudomitjans d'extrema dreta per ser més exactes); Begoña Gómez i, evidentment, Catalunya, l'amnistia i l'independentisme. "Ni Catalunya, ni el País Basc, ni Navarra han sigut una nació ni ho seran", ha acabat proclamant davant una ovació tancada i crits de "presidenta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ayuso ha arribat a acusar Sánchez de "comprar les eleccions de Catalunya amb els diners dels madrilenys". No ha concretat els arguments que l'han portat a fer aquesta afirmació, però ha estat fent èmfasi de forma recurrent en les delegacions de la Generalitat a l'exterior, les popularment conegudes pel PP com "ambaixades": "Cada cop que un madrileny paga els seus impostos se'n va a pagar ambaixades perquè creïn una nació on no n'hi ha hagut mai". Obviant el dèficit fiscal català, ha afegit que no només són els madrilenys els que paguen les "ambaixades", sinó també els murcians o els extremenys, entre altres. De fet, fins i tot ha confrontat la "corrupció" independentista amb la manca de trens a Extremadura.

"Països il·legals, repúbliques de somni que odien Espanya, al rei i tots nosaltres i que ens reclamen que els hi demanem perdó i que els hi donem més diners. S’ha acabat el negoci corrupte de l’independentisme. Zero euros!", ha exclamat referint-se, sense citar-la, a la negociació per la reforma del model de finançament.

La crítica a la política exterior catalana també li ha servit per reivindicar la seva: "Quantes ambaixades més? I després els presidents autonòmics no podem convidar presidents internacionals", ha indicat referint-se al premi que va concedir divendres a Milei. En teoria, l'acte convocat aquest dissabte pel PP de la Comunitat de Madrid estava destinat a reivindicar l'any de majoria absoluta, tot i que Sánchez i Catalunya hagin acabat sent-ne els protagonistes.

stats