Política 11/10/2016

Baltasar Garzón: "La judicialització del procés és un error històric"

L'advocat i exjutge de l'Audiència Nacional publica el llibre 'En el punto de mira', en què evita apuntar directament a Mariano Rajoy en el cas Gürtel

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
L'advocat i exjutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha presentat avui el  seu últim llibre, 'En el punto de mira' (Planeta). EFE

MadridDe perseguir independentistes catalans a defensar la consulta del 9-N i considerar "demencial" la possibilitat "d'inhabilitar" líders polítics. Amb el temps, l'advocat i exjutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha alçat la veu contra la decisió del govern de Mariano Rajoy de judicialitzar el procés. Durant la presentació del seu últim llibre, 'En el punto de mira' (Planeta), en què recull els seus 25 anys com a magistrat de l'Audiència Nacional, Garzón ha assegurat que "la judicialització del procés és un error històric" i que ell ja va alertar que era un error "criminalitzar la consulta del 9-N". Això sí, ha defensat la independència del poder judicial. Considera que "si els jutges no són independents és perquè no volen ser-ho".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntat per la politització del Tribunal Constitucional (TC), que reacciona amb màxima sintonia al dictat del govern de Mariano Rajoy, ha assegurat que "els processos polítics no s'han de resoldre enviant els fiscals". Per a Garzón falta diàleg, i la Moncloa ja hauria "d'haver donat hora" al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "des de fa molts de temps".

En el llibre, que publica coincidint amb l'inici de les declaracions del cas Gürtel -que el va portar a la inhabilitació per part del Suprem el 2012-, Garzón apunta a Mariano Rajoy, però se n'està de vincular la trama amb el president del govern espanyol en funcions. Considera, però, "vergonyosa" l'actitud que està tenint el PP de fer "tot el possible perquè no tiri endavant el judici" i evitar que el líder popular testifiqui. "Rajoy s'hauria de mostrar voluntari i feliç de comparèixer. És el president espanyol, en qui la gent ha de confiar. I si hi ha un procés judicial obert hauria de facilitar els mecanismes perquè s'escolti la seva veu", ha assenyalat. El tribunal, però, ha rebutjat la petició de dues acusacions populars perquè Rajoy testifiqui en el cas.

Per a Garzón, faltarà informació quan a l'extresorer del PP Luis Bárcenas se li pregunti per les anotacions de Rajoy en els seus comptes. "Potser Rajoy no passava per allà [en la trama]. Era un alt responsable, i en lloc de desconfiar de les garanties del judici, el PP hauria de permetre arribar fins al final i saber qui era el senyor X de la trama Gürtel", ha afegit. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va insinuar dilluns que el macrojudici a l'Audiència Nacional s'estava celebrant sense garanties. L'exjutge considera que es tracta del "procediment amb més control de garanties que ha tingut" un cas, i ha recordat que s'ha tardat set anys a acabar la instrucció.

stats