Política 16/10/2015

Barcelona en Comú decideix presentar-se a les eleccions del 20-D

La plataforma que lidera Ada colau no aclareix, per ara, si se sumarà a la confluència de Podem, ICV i EUiA

Sara González
2 min
El plenari de Barcelona en Comú reunit aquest divendres / @bcnencomu

BarcelonaBarcelona en Comú ha decidit que es presenta a les eleccions generals del 20-D. La plataforma que lidera l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha donat ja el seu particular 'sí vull' a fer el pas després de tres hores de reunió i l'aval del 80% de prop de 500 militants. No han deixat clar amb qui estan disposats a confluir, però es dóna per fet que donaran prioritat a teixir una aliança amb la candidatura de Podem, ICV i EUiA que pretén contribuir a catapultar Pablo Iglesias a La Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els mals resultats obtinguts a les eleccions del 27-S han estat determinants perquè Barcelona en Comú mogui fitxa i passi a l’acció. Colau no es va voler implicar en la campanya de Catalunya Sí que es Pot per preservar el seu paper institucional, però no són pocs els que dins de la confluència consideren que el seu suport hagués contribuït a donar més visibilitat a la candidatura encapçalada per Lluís Rabell. Ara, la plataforma tem que es torni a repetir un nou fracàs a les eleccions generals i és per això que ha decidit arromangar-se de la mateixa manera que ho va fer per a les eleccions municipals.

Els criteris de Barcelona en Comú per presentar candidatura són que aquesta reflecteixi el "desig de canvi social" i que, per tant, no sigui "una simple suma de sigles". Reivindiquen, a més, que ha de liderar un "projecte polític sobirà", amb una llista de naturalesa "ciutadanista que integrarà diferents sensibilitats polítiques". El programa, defensen, ha de pivotar en la defensa del dret a decidir i del municipalisme ciutadà que va començar a caminar a partir dels èxits de la confluència d'esquerres a les eleccions municipals.

Val a dir que els partits que ja tenen signat l’acord per concórrer plegats han posat totes les facilitats per sumar la plataforma, que decidirà en un acte públic obert el dia 25 d'octubre en quin format concorre i com tria els seus candidats. Els coordinadors nacionals d’ICV, Dolors Camats i Joan Herrera, i el d’EUiA, Joan Josep Nuet, han defensat aquest divendres que cal una coalició "forta i plural" per irrompre amb força al Congrés i han manifestat que aquesta ha d’estar liderada per un independent. Aquesta és una de les primeres condicions que aplanen el camí per l’entesa amb Barcelona en Comú.

La segona, el fet que des d’ICV-EUiA es reivindiqui que la confluència ha de ser "un projecte nacional fort i d’obediència catalana" que, a més tindrà un grup parlamentari propi. I és que un dels diagnòstics que es va fer dels mals resultats del 27-S és que el perfil catalanista de la candidatura havia quedat solapat amb l’omnipresència de líders estatals com Pablo Iglesias i Íñigo Errejón. De fet, aquest és un dels motius que va esgrimir Gemma Ubasart per deixar la secretaria general de Podem el dijous de la setmana passada.

Barcelona en comú demana que la nova força electoral estigui dirigida amb "criteris propis de sobirania catalana" sense deixar de ser "solidària amb els processos de radicalització democràtica" que es produeixen a l'Estat espanyol.

stats