Política 21/12/2020

El CIS situa el PSC a poc més de dos punts del lideratge d'ERC el 14-F

L'enquesta, que no cuina resultats, manté JxCat lluny dels republicans però escurçant distàncies

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès (ERC), amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, la setmana passada al Parlament durant el darrer ple de la legislatura.

MadridA menys de dos mesos per a les eleccions catalanes, comença el ball d'enquestes institucionals. El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha decidit dir-hi la seva i intentar aportar cada mes una imatge del clima polític a Catalunya. Si al novembre va sorprendre amb una mostra ampliada a Catalunya amb més de 1.000 enquestes, aquest desembre ho ha tornat a fer i ofereix una radiografia força diferent de la del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), el baròmetre català, que fa només tres dies mantenia ERC al capdavant de la cursa del 14-F però amb Junts per Catalunya retallant distàncies a una forquilla d'entre tres i cinc escons.

El baròmetre del CIS no ofereix resultats per escons, ni tan sols un percentatge cuinat, sinó la resposta espontània de gairebé 1.400 persones, cent menys que la mostra del CEO. I el més destacat no és en la disputa del primer lloc a les eleccions, ja que el reedita ERC per segon mes consecutiu, sinó el paper del PSC. Els socialistes se situen per segon mes consecutiu com a segona força. Però la novetat és que retallen distàncies davant de la caiguda dels republicans i ara estan a només 2,4 punts, segons el baròmetre espanyol.

Davant de la pregunta "Suposant que demà se celebressin eleccions al Parlament català, quin partit votaria vostè?", Esquerra obté un 16,7% de les respostes (3,8 punts menys), mentre que el PSC perd 0,9 dècimes i obté un 14,3%. Junts per Catalunya se situa a més distància, amb un 9,9% de respostes, tot i que guanya 1,8 punts percentuals. Es tracta d'uns resultats a nivell global molt diferents dels del CEO, on és segona força amb un 19,6% dels vots.

Ara bé, mostren una mateixa tendència: que JxCat retalla distàncies en plena gestió de la segona onada de la pandèmia, a les portes de Nadal i després d'haver escollit Laura Borràs candidata el 14-F. Tanmateix, són resultats poc extrapolables per no tenir cuina. El fet principal a tenir en compte és l'ordre dels partits. I en el baròmetre català JxCat i el PSC ja se situaven a poc més d'un punt, per bé que el partit de Carles Puigdemont tenia molts més escons gràcies a la llei electoral.

El PDECat també puja després d'haver donat suport als pressupostos generals de l'Estat, desmarcant-se de JxCat al Congrés. Passa de tenir només un 0,3% de les respostes a un 1,5%. Pel que fa als partits de dretes espanyols, tots creixen excepte Ciutadans, que perd 1,5 punts i es queda amb el 6,8% de les respostes. El PP augmenta 1,4 punts, fins a un 3,5%, després que el líder del partit a nivell estatal, Pablo Casado, hagi decidit durant ja vuit setmanes consecutives desembarcar a Catalunya per fer-hi campanya al costat d'Alejandro Fernández. Vox també creix i passa d'un 1,3% a un 1,5%.

Finalment, la CUP també augmenta set dècimes, fins a obtenir un 4,5% de les respostes, i apareix per primer cop a l'enquesta el PNC, amb un 0,1% de les respostes, i el Pacma, amb un 0,6%. Encara hi ha un 17,3% d'indecisos, i un 8,2% asseguren que no votarien.

Empitjora la gestió d'Aragonès

El baròmetre també analitza per segon cop la gestió del president en funcions i pròxim candidat d'ERC a les eleccions, Pere Aragonès. En termes globals empitjora i cau fins a dos punts la percepció que la gestió és bona o molt bona (16,2%), mentre que la percepció d'una gestió regular augmenta gairebé cinc punts (39,3%), i un punt la percepció dolenta o molt dolenta (24,5%). De totes maneres, és una percepció lleugerament millor a la global de la Generalitat els últims anys, en què un 42,1% dels enquestats consideren que és dolenta o molt dolenta.

Amb tot, ERC és el partit que guanya en tots els indicadors: qui té els millors líders a Catalunya (23,3%), seguit de Junts per Catalunya (10,6%) i superant el PSC. També els republicans són considerats els que defensen millor els interessos de Catalunya (23,5%), mentre que el PSC (12,1%) supera JxCat en aquesta pregunta (11,8%). Preguntats sobre qui té més capacitat per arribar a acords, sorprèn que fins i tot ERC (29%) destaca en aquest punt per sobre del PSC (25%).

L'enquesta es va elaborar entre l'1 i el 9 de desembre, just quan els republicans van anunciar que votarien a favor dels pressupostos generals de l'Estat. De fet, en el baròmetre estatal de desembre ERC perd en estimació de vot, mentre que Junts per Catalunya es manté. Tots els partits del bloc d'investidura retrocedeixen menys EH Bildu.

stats