Batet assegura "lleialtat" a la taula de diàleg, però també reclama "confrontació"

Afirma que cap partit independentista va guanyar les eleccions, sinó la suma d'ERC, JxCat i la CUP

2 min
Albert Batet, president del grup parlamentari de Junts

BarcelonaEn el primer i segon debat d'investidura de Pere Aragonès, el 26 i el 30 de març, Junts per Catalunya es va abstenir i va frustrar l'elecció del líder d'Esquerra com a president. El seu argument en aquell moment és que no hi havia un pacte suficientment madur per donar llum verda a la investidura. Tres mesos després, i un cop segellat un pacte entre el mateix Aragonès i Jordi Sànchez, això ha canviat: Junts donarà suport aquest divendres al líder republicà perquè es converteixi en el 132è president de la Generalitat. "Avui tenim un acord per una legislatura que ha de permetre que Catalunya tingui un govern independentista, fort i estable", ha assegurat el president del grup de Junts, Albert Batet, en la seva intervenció en el ple d'investidura, reconeixent que l'entesa s'ha "patit" i "suat" –en al·lusió als retrets entre els socis durant el període de negociació–.

El partit de Carles Puigdemont s'ha compromès a treballar de forma "sincera" amb la taula de diàleg, malgrat l'"escepticisme" que li genera l'eventual voluntat de govern espanyol de negociar. De fet, ha advertit de les "dificultats enormes" i les "possibilitats limitades" que l'Estat accepti la resolució del conflicte a través d'un referèndum pactat. Per aquest motiu, ha reclamat alhora treballar en les "vies de confrontació democràtica" per assolir la república catalana.

Per a Junts, aquesta legislatura és la del "recuperem-nos" i "preparem-nos", ja que creu que l'independentisme té el repte de trobar una estratègia compartida. Ara Batet ha admès que n'hi ha tres –la d'Esquerra, Junts i la CUP–, que són plantejaments diferents i que han de congeniar durant aquest mandat a través de l'espai de coordinació del Procés que forma part de l'acord. "Cap partit independentista va guanyar les eleccions, sinó que ho va fer el conjunt de l'independentisme", ha dit.

El lloc on debatre el rumb del Procés continua sent, per a JxCat, el Consell per la República, que s'han compromès a reformular perquè Esquerra s'hi senti còmoda. "Que quedi clar que JxCat reconeix la sobirania de les institucions catalanes. I que, en cap cas, hem considerat mai cap tutela", ha expressat, desmentint un dels arguments d'Esquerra per trencar les negociacions ara fa deu dies.

El mateix Batet ha reconegut que el pacte està farcit de cessions d'uns i altres i que no genera "moltes expectatives" ni "èpica" a cap de les dues bandes. Ara bé, precisament per això creu que pot ser "històric". "Venim d'una legislatura on teníem un acord que, segurament, va aixecar moltes expectatives. I vam acabar anant de més a menys. En canvi, l'acord que avui formalitzem és diferent. Segurament, no aixeca expectatives i justament això pot ser la seva virtuositat", ha considerat Batet.

En el torn de rèplica, Aragonès ha agraït el suport de Junts destacant una de les paraules que més apareix en l'acord que va forjar amb Sànchez: "consens". Aquest és el mecanisme que, segons l'acord, ha de servir per prendre les decisions en el si de l'espai de coordinació estratègica, ja que d'altra manera cada formació farà el que cregui. Per al vicepresident, però, les diferències amb els de JxCat s'han de superar perquè la "voluntat d'avançar cap a la independència és molt més forta que el que els separa".

stats