POLÍTICA
Política 27/12/2012

Bildu aprova el pressupost de Guipúscoa gràcies a l'acord amb PSE i PNB

Abertzales i socialistes acorden mesures de reactivació de l'economia per facilitar l'abstenció del PSE. El PNB també s'ha abstingut per la consigna de la direcció nacional de no bloquejar els comptes de cap institució basca

Efe
2 min

Sant SebastiàLes abstencions del PSE-EE i del PNB han permès avui l'aprovació definitiva dels pressupostos de Guipúscoa del 2013, que han rebut l'únic suport de Bildu i han merescut el rebuig del PP. El PSE-EE, en virtut d'un acord pressupostari amb Bildu, i el PNB, des d'una postura crítica però apel·lant a la "responsabilitat", han deixat el terreny lliure amb les seves abstencions a la ratificació en el ple de les juntes generals d'uns pressupostos que, segons el diputat general de Guipúscoa, Martín Garitano, són "progressistes" i han estat "millorats" en el tràmit d'esmenes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pressupost de gestió de la Diputació, que puja a 661 milions d'euros −un 2,67% menys que el 2012−, inclou partides consensuades entre el PSE-EE, Bildu i Aralar i tenen el suport del PNB per fomentar el desenvolupament econòmic i l'ocupació, que ascendeixen a 7,6 milions d'euros.

Després de la votació i la intervenció dels portaveus dels grups, ha pres la paraula Martín Garitano, que s'ha felicitat per l'aprovació dels comptes públics, la qual cosa, ha admès, ha estat possible "per la postura responsable de la majoria de la cambra, perquè el grup socialista, Aralar i Bildu han tingut la voluntat de millorar els pressupostos i arribar a acords".

Punt d'inflexió

Per la seva banda, la portaveu del PSE-EE, Rafaela Romero, ha subratllat que l'acord al voltant de la promoció econòmica, que ha portat el seu grup a permetre l'aprovació dels pressupostos, "suposa un punt d'inflexió en la gestió foral en aquesta legislatura". Encara que el PNB també s'ha abstingut, ho ha fet des d'una posició crítica i discrepant, segons ha explicat el seu portaveu, Markel Olano, que ha insistit que el govern foral de Bildu "no té estratègia per fer front a la crisi".

L'únic vot en contra que ha rebut la norma pressupostària ha provingut del PP. El portaveu, Iñigo Manrique, ha explicat que es tracta d'un projecte "pal·liatiu, escassament inversor" i que no dóna suport a les empreses ni aborda una necessària "reforma en profunditat" de la política social. "Són iguals que els de l'any passat, i si som coherents, hem de votar-hi en contra", ha dit.

stats