La governabilitat de l'Estat

La proposta de Sánchez de limitar les instruccions judicials embarranca abans d'hora

Yolanda Díaz critica la idea i la Moncloa admet les dificultats de portar-la a terme

4 min
El ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, al Congrés dels Diputats.

MadridLa proposta de modificar la llei d'enjudiciament criminal per limitar temporalment les instruccions judicials llançada dilluns per Pedro Sánchez com una fórmula per obtenir el vot afirmatiu de Junts a la llei d'amnistia ha embarrancat abans d'hora. La vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha deixat clar aquest matí al Congrés que no està d'acord amb la proposta i que és partidària d'aparcar-la. "No va en la direcció correcta", ha dit. El govern espanyol admet ara en privat la complexitat de portar a terme una reforma que ERC veu amb escepticisme i Junts encara no s'ha pronunciat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de Sumar han explicat a l'ARA que ja fa dies que havien advertit el PSOE que era una proposta que no veien gens clara. Des del govern espanyol es manté silenci públic sobre la qüestió perquè es considera que Sánchez tampoc va fer cap anunci concret, sinó que simplement va obrir la porta a estudiar aquesta via. En privat, fonts del govern admeten que és molt difícil trobar un equilibri entre el temps que la justícia pot necessitar per abordar segons quines investigacions i evitar les dilacions excessives. Recordem que el PSOE ja va revertir el 2020 el canvi que havia introduït el PP per limitar temporalment les instruccions amb l'argument que era una via cap a la "impunitat".

La vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, atén els mitjans als passadissos del Congrés.

En el subconscient del PSOE també pesa l'efecte de l'aplicació de la llei del només sí és sí, que va acabar amb milers de rebaixes de penes d'agressors sexuals no previstes. La limitació d'instruccions podria comportar també excarceracions o que algunes investigacions de casos complexos quedessin en no res per falta de temps. Aprovar qualsevol cosa que pugui beneficiar delinqüents comuns és un fantasma molt present a les files socialistes.

Bolaños s'encara al PP

Mentre continuen els contactes per tirar endavant la llei d'amnistia, al Congrés aquest matí s'ha viscut una sessió d'alt voltatge en què fins a sis diputats del PP han intentat acorralar el ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños, després del pronunciament dels fiscals del Suprem a favor d'investigar Carles Puigdemont pel delicte de terrorisme. Primer ho ha intentat Cuca Gamarra i després Miguel Tellado, Rafael Hernando, Elías Bendodo i l'ex-UPN Sergio Sayas. I, com a bonus track, una interpel·lació urgent de la sempre esmolada Cayetana Álvarez de Toledo.

El més contundent, amb tot, ha estat Tellado, actual portaveu del grup parlamentari: "En un país normal no es pressiona els fiscals", ha començat, tot i que en el passat el PP ho va fer en múltiples ocasions. "Vostès pretenen amnistiar els que van bloquejar l'aeroport de Barcelona fent servir armes amb potencial destructiu i van deixar 125 ferits; els que van atacar i ferir 80 policies; els que van intentar atemptar contra el rei el juliol del 2020. Aquests fets van ser pensats i planificats a Ginebra amb l'ajuda d'Arnaldo Otegi", ha continuat tot citant interlocutòries judicials. Bolaños se'l mirava des de l'escó amb un mig somriure perquè ja tenia la resposta preparada: "¿Em pot explicar per què després de les eleccions del juliol vostès es van reunir amb partits que avui consideren terroristes per aconseguir la investidura del senyor Feijóo? O és que no eren terroristes a l'estiu? ¿O és que són terroristes tots els que no els donen suport? ¿És que som tots terroristes per no donar suport a la investidura de Feijóo?"

"Vostès volen amnistiar a qui va bloquejar l'aeroport utilitzant armes amb potencial destructiu"

"Avui m'ha preguntat l'alineació ultra al complet", ha reblat quan s'ha hagut d'enfrontar a Álvarez de Toledo a mig matí per parlar de Catalunya. La diputada popular havia acusat els socialistes, ni més ni menys, que de preparar un cop d'estat. "Hi va haver dos cops d'estat a Catalunya, però ara el que temem és que el tercer ens el facin vostès. Però igual que vam aturar aquells dos també derrotarem el seu", ha avisat des de la tribuna. "És que no saben fer oposició sense voler empresonar els que són al seu davant?", li ha respost Bolaños. "Jo desitjo una dreta moderna, centrada, civilitzada. I vostès, a dia d'avui, no ho són".

Les paraules de Bolaños han estat molt aplaudides per la bancada socialista, que veia com el seu ministre se'n sortia millor de l'esperat davant l'ofensiva del PP.

El debat de la pagesia

La sessió de control ha començat amb una pregunta d'Alberto Núñez Feijóo al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Feijóo no ha volgut centrar la intervenció en Catalunya en una jornada marcada per les protestes dels agricultors. "Estan massa centrats en fer canvis a la Fiscalia. Haurien d'escoltar més els agricultors i aparcar el dogmatisme ambiental del seu govern", ha dit, fent servir una expressió més pròpia de l'extrema dreta que del PP. I és que la sessió de control ha derivat no tant en un enfrontament entre oposició i govern com en un pols entre el PP i Vox per capitalitzar les protestes. A continuació, Santiago Abascal també ha parlat de les protestes, però justament per denunciar que el PP i el PSOE van de bracet en aquesta qüestió a Europa. Vox sap que bona part de les seves expectatives electorals a les pròximes eleccions europees passen, igual que a la resta de la Unió, per capitalitzar el descontentament del camp.

stats