Política 14/11/2020

Borràs i Calvet rebutgen fixar un calendari per a la independència

La diputada de JxCat diu que això lliga "de mans i peus" i el conseller vol "victòries parcials" prèvies

Ara
3 min
Els aspirants a candidat a la presidència de JxCat, Damià Calvet i Laura Borràs, en una imatge d'arxiu

BarcelonaNi garantir l'exercici de l'autodeterminació durant la pròxima legislatura ni prometre la independència en 18 mesos. Els dos aspirants a candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat, Laura Borràs i Damià Calvet, rebutgen posar un calendari per a l'estat propi, tal com l'independentisme havia fet –sense poder-ho complir– altres vegades. Així ho expressen aquest dissabte, en termes diferents, entrevistats a La Vanguardia, just l'endemà que tots dos anunciessin que tenen els 100 avals necessaris per participar en les primàries de la formació de Carles Puigdemont. La portaveu de JxCat al Congrés deixa clar que "no podem aparcar les decisions que ens porten cap a la independència" i oblidar aquest "horitzó" per "estancar-nos" en la gestió, però afegeix que "marcar-se objectius temporals és lligar-se de mans i peus". El conseller de Territori, per la seva banda, aposta per "victòries parcials" prèvies a l'assoliment de la independència.

Per a Calvet, de fet, el pròxim repte després de l'1-O ha de ser una majoria independentista a les eleccions del 14 de febrer i, posteriorment i abans de fer possible un "referèndum acordat", cal aconseguir l'amnistia. "La proposta per a una generació no és cosa d'edats. Els que ens van precedir ens van portar fins a l'1-O. Ara hem de fer la independència, el projecte va més enllà d'una legislatura", afirma. En aquest sentit, deixa clar que la confrontació "no pot ser estèril" i, a diferència de Borràs, veu "imprescindible" reprendre una taula de diàleg amb el govern espanyol per plantejar el dret a decidir, la fi de a repressió i "les demandes que ens han de permetre oferir solucions als catalans".

"El que cal recuperar és el compromís de [Pedro] Sánchez de donar una solució política a un conflicte polític", opina Borràs, que es refereix a la taula de diàleg com un "engany". "Vam demanar un relator perquè no ens fiem d'aquest executiu i sabem que incomplirà i cal ser exigent", diu, i lliga aquesta reflexió amb un dard a ERC: "Potser perquè ho saben, prefereixen negociar amb altres". A parer seu, el govern estatal "s'aprofita" dels republicans per aconseguir el que "necessita": "No el que necessita Catalunya", conclou. Els dos candidats, en aquest sentit, assenyalen la manca de recursos del país com un obstacle per gestionar millor la pandèmia del coronavirus, i justifiquen així part del caos d'aquesta setmana amb el sistema d'ajudes de la Generalitat als autònoms. "Ara no tenim els recursos, en la república catalana sí que hi serien. Cal posar l'horitzó aquí, la resta són pedaços", diu Borràs.

L'exconsellera de Cultura, que insisteix a qualificar de "causa política" el fet que el Tribunal Suprem la investigui per prevaricació, frau a l'administració, malversació i falsedat, es reivindica com la candidata que té tant "la força de la gent" independentista com el suport de l'expresident Quim Torra, mentre que Calvet s'erigeix com "el millor candidat per guanyar el 14-F" i per "tenir un govern fort". "Aquí és on puc ser útil", conclou. El titular de Territori, a més, destaca que el seu pas endavant ha estat molt debatut amb Josep Rull, Jordi Turull o Miquel Buch. Amb els avals de les primàries a la mà, ara els dos aspirants a cap de llista hauran de convèncer els prop de 5.000 associats de JxCat amb els seus projectes abans que el cap de setmana del 28 i 29 de novembre se celebri la votació definitiva.

stats