Política 27/08/2019

Budó afirma que la "confrontació" amb l'Estat "vol dir afrontar políticament el problema" i no exclou el diàleg

La portaveu del Govern descarta eleccions: "Estem centrats en la confecció dels pressupostos"

Núria Orriols
3 min
Budó afirma que la "confrontació" amb l'Estat "vol dir afrontar políticament el problema" i que no exclou el diàleg

BarcelonaEl consell executiu s'ha reunit aquest dimarts per primer cop després de les vacances d'estiu, ja que l'última trobada del Govern va ser la primera setmana d'agost. La reunió arriba després de la conferència del president, Quim Torra, a l'edició d'enguany de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent, en què va situar la "confrontació" amb l'Estat com la via a seguir després del fracàs de la negociació entre Podem i el PSOE. El cap de l'executiu, segons ha explicat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha compartit la seva conferència aquest dimarts amb els consellers d'ERC i JxCat que, en les últimes setmanes, han manifestat discrepàncies sobre el camí a seguir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Budó ha defugit valorar si hi ha divisió dins el Govern sobre la desobediència institucional que també va plantejar Torra a Prada i ha afirmat que la "confrontació" amb l'Estat vol dir "afrontar políticament el problema" i no exclou el diàleg. També ha afegit que significa "no cedir davant la repressió" en cas que la sentència de l'1-O no sigui absolutòria. "No l'acceptarem", ha dit la portaveu, malgrat no concretar què implica. "Els partits i les entitats estan treballant a contrarellotge per trobar una resposta unitària", s'ha limitat a dir. També ha afegit que "espera que la Diada sigui massiva, democràtica i participativa i que esdevingui un preludi de no acceptar cap sentència que no sigui l'absolució", i ha assegurat que un altre veredicte seria "injust".

En tot cas, Budó ha descartat la convocatòria d'eleccions com a resposta a la sentència, malgrat que ERC diu que també s'ha de tenir en compte aquest escenari: "Estem centrats en la confecció dels pressupostos". "No hi ha cap escenari que ens faci pensar que una resposta a la sentència sigui la convocatòria d'eleccions", ha dit, i ha afegit que aviat s'obriran contactes amb els diferents grups parlamentaris. No obstant això, la setmana passada el líder d'ERC i exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, sí que va obrir la porta a un avançament electoral.

El cap de l'executiu, Quim Torra, també té prevista una altra conferència dijous de la setmana que ve a Madrid, en què tornarà a esbossar el seu full de ruta, però en clau estatal. Tanmateix, Budó no ha volgut "avançar" res del seu contingut. Tampoc ha aclarit si el seu contingut havia estat consensuat amb els socis del Govern, com va passar en la conferència del setembre de l'any passat en què el president va dir per primer cop que no acceptaria una condemna del Suprem pel referèndum.

Budó afirma que la "confrontació" amb l'Estat "vol dir afrontar políticament el problema" i no exclou el diàleg

D'altra banda, el Govern també ha iniciat els tràmits per portar l'Estat als tribunals arran de l'impagament de les bestretes del finançament autonòmic, tal com va anunciar la setmana passada el vicepresident, Pere Aragonès, en una compareixença al Parlament per explicar les retallades del 6% de despesa pública.

Pel que fa a altres acords, l'executiu ha aprovat el decret per habilitar la prescripció infermera. Això permetrà que aquests professionals, uns 45.000 a Catalunya, puguin dispensar medicaments i productes sanitaris als usuaris. Aquest decret "pretén donar cobertura jurídica a les actuacions que ja estan fent els professionals en el dia a dia", ha explicat Budó, que també ha dit que aquestes pràctiques formen part de les competències d'infermeria. També, ha assegurat, pretén "posar en valor" la seva feina.

stats