Política 03/04/2022

La Campalans, l'ariet del PSC per trencar els blocs

Illa va idear les jornades temàtiques de la fundació socialista per obrir el partit i projectar la seva alternativa de govern

3 min
José Montilla, expresident de la Generalitat i president de la Fundació Campalans, en la inauguració de les jornades sobre els Jocs d'Hivern

Barcelona"La Fundació Rafael Campalans últimament té el do de l'oportunitat. Agafa els temes i els toca d'una manera que ens honora a tots". El ministre Miquel Iceta reivindicava fa uns dies el paper que l'històric think tank socialista està tenint en l'articulació dels debats sobre la llengua o els Jocs d'Hivern. Les jornades monogràfiques organitzades els últims mesos per la fundació han reunit experts, membres d'entitats, personalitats alienes al PSC i, fins i tot, càrrecs del Govern. Lluny de ser un espai de reflexió neutral, però, respon a un encàrrec que a principis d'any va fer Salvador Illa als diputats que conformen el seu govern a l'ombra per intentar marcar l'agenda del país més enllà del Procés, erigir el partit en generador de consensos i projectar la seva alternativa al govern d'ERC i JxCat, en què les discrepàncies en qüestions clau de la legislatura estan a l'ordre del dia. "Mentre d'altres han de fer convivències per entendre's i llimar diferències, nosaltres anem construint una alternativa sòlida", defensen des de la direcció del PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De les jornades que Illa va encomanar als seus consellers alternatius, en coordinació amb l'executiva del partit, ja se n'han celebrat tres: la del gener, dedicada a "renovar el consens lingüístic"; una a principis de març per abordar la gestió de la sequera a Catalunya, i a finals del mes passat la de promoció de la candidatura olímpica del 2030. Els socialistes treballen ara amb la previsió d'organitzar-ne de noves sobre indústria (abril), desigualtats (maig), finançament (juny) i seguretat (juliol). I la idea és, de nou, vehicular-les a través de la Campalans. "Ens serveix de paraigua per donar tranquil·litat a persones que no són del PSC", explica un càrrec de la direcció. "Ens permet obrir el partit perquè la gent de fora s'hi senti més còmode", afegeix un altre dirigent. "És la nostra zona franca", il·lustra un tercer càrrec consultat, fent una analogia amb les àrees exemptes d'impostos per al lliure comerç.

Malgrat que les trobades se celebren a la seu del PSC, de fet, a l'escenari no hi ha el logo ni les sigles del partit i el vermell socialista dona pas al blau de la fundació. Això, destaquen diverses fonts, ha facilitat que a les jornades sobre el català hi participessin l'exconsellera d’Ensenyament Irene Rigau o la membre de la junta d'Òmnium Marina Gay, que van coincidir en el mateix acte amb Fernando Sánchez Costa, president de Societat Civil Catalana. I també que a les dedicades als Jocs, que van comptar amb la intervenció d'Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol, i Pere Miró, director adjunt del COI, s'hi sumessin el secretari general de Vicepresidència, Ricard Font, o la coordinadora de la candidatura per part del Govern, Mònica Bosch. Al partit consideren que també hi ajuda el fet que l'amfitrió d'aquests actes sigui l'expresident de la Generalitat José Montilla, ara president de la Campalans. Una figura de caràcter "institucional", apunten diverses fonts, que "complementa" l'estratègia d'Illa per trencar amb la dinàmica de blocs del Procés i retornar el PSC a la centralitat.

Base per a futurs acords

"Aquesta idea de teixir consensos, la Fundació Campalans la practica amb eficàcia. Ho hem vist amb la llengua i ara amb els Jocs", assenyalava Iceta en la clausura de l'última cita. I és que, més enllà d'intentar avançar-se al Govern en el lideratge dels grans debats de país, l'estratègia dels socialistes ja ha donat algun fruit. Les jornades per al català van tenir un paper important en l'articulació del pacte unitari d'ERC, JxCat, el PSC i els comuns per esquivar la sentència del 25% en castellà a l'escola. "Va ser la llavor de l'acord i va permetre que s'intensifiquessin els contactes posteriors", expliquen fonts coneixedores de la negociació. El resultat, ara qüestionat per Junts, va en la línia de la flexibilització de la immersió que reclamava el PSC i que tant s'havia criticat des de l'independentisme. Els socialistes també es feliciten per l'acord tècnic –pendent de l'aval de l'Aragó– pels Jocs d'Hivern, un esdeveniment reivindicat pel partit i que dividia l'executiu. "Prioritzem temes sobre els quals el Govern discrepa, no reflexiona o no ho fa amb prou ambició", defensen des de la cúpula socialista. Temes que allunyen el debat del Procés i que alimenten el relat de l'alternativa pregonada per Illa en un moment en què els pactes amb el PSC, claus per aspirar a la Generalitat, ja no estan tan demonitzats.

stats