El candidat de Pedro Sánchez s'imposa a Susana Díaz a les primàries andaluses

L'alcalde de Sevilla, Juan Espadas, guanya per més del 50% dels vots

3 min
L'alcalde de Sevilla i preferit de Pedro Sánchez a les primàries andaluses, Juan Espadas

BarcelonaLes primàries d'Andalusia era l'última prova de foc de Pedro Sánchez per prendre el control total del PSOE, i l'ha superat amb nota. El seu candidat, Juan Espadas, alcalde de Sevilla, s'ha imposat a la seva eterna rival dins el partit socialista: Susana Díaz. Espadas ha superat el llindar del 50% dels vots necessaris per proclamar-se candidat a les pròximes eleccions autonòmiques, de manera que no caldrà segona volta i Díaz queda destronada com a candidata andalusa. Arran de la derrota l'expresidenta de la Junta ja ha anunciat que no tornarà a optar a la reelecció del PSOE andalús: Espadas ha obtingut el 55% dels vots amb el 75% de participació de la militància, mentre que Díaz un suport del 38,43% i Luis Ángel Hierro, un professor universitari que ja es va presentar a les primàries estatals del 2011 contra Alfredo Pérez Rubalcaba, un 5,5% dels vots.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Avui tanquem una pàgina i n'obrim una altra" a la federació andalusa del PSOE, ha dit Espadas quan ha anat a votar a l'Agrupació Centre de Sevilla. El nou candidat té el repte de renovar el partit arran de la pèrdua de la presidència de la Junta el desembre del 2018, després de dècades de poder indiscutible de les files socialistes a Andalusia. Un cop sabut el resultat, Hierro, el tercer candidat a les primàries, ha demanat a Susana Díaz que "prengui nota" de la seva derrota i ha remarcat que "toca fer que la candidatura a les autonòmiques sigui com més potent millor". Espadas, a través de Twitter, ja ha fet una declaració d'intencions: "L'únic que hauria d'estar preocupat és Moreno Bonilla", en al·lusió al líder del PP en aquesta comunitat.

Després d'aconseguir de mica en mica tot el poder territorial, la federació andalusa del PSOE era l'últim bastió que a Pedro Sánchez li quedava per conquerir. Ho fa just abans de remodelar el partit en el congrés previst per a l'octubre a València, on definitivament pretén acabar de fer-se a mida la formació. De fet, el president espanyol ja havia forçat la màquina des de Ferraz per avançar les primàries del PSOE andalús amb l'argument que Juanma Moreno (PP), president de la Junta, podia avançar eleccions seguint l'exemple d'Isabel Díaz Ayuso a la Comunitat de Madrid. D'aquesta manera s'ha assegurat acudir al conclave estatal amb la federació andalusa controlada.

Susana Díaz, secretària general del PSOE, en la votació de les primàries

La cita socialista coincidia aquest diumenge amb la manifestació de Colón contra els indults als líders independentistes. Malgrat que Susana Díaz ha sigut la principal opositora a Pedro Sánchez des que és presidenciable del PSOE –es van enfrontar a les primàries del 2017 per la secretaria general–, no ha utilitzat la mesura de gràcia als presos per fer campanya contra el candidat Juan Espadas. El perill era evident: quedar alineada amb la protesta de la triple dreta a Madrid i ser pràcticament l'únic baró territorial que es posiciona contra els indults un cop l'expresident espanyol Felipe González i l'exministre José Bono han tancat files amb el govern del PSOE i Unides Podem.

En lloc d'això, Susana Díaz ha optat per l'estratègia de presentar-se com l'únic candidat fidel a la militància a Andalusia enfront d'un altre aspirant, Espada, que, segons ella, té la voluntat de convertir la federació en una sucursal de Madrid. Aquest relat, però, no li ha funcionat. El candidat de Sánchez ha negat la major –ha garantit l'autonomia del socialisme andalús– i ha promès una regeneració de la formació per tornar a ser determinants en les polítiques a Espanya i recuperar el govern de la Junta.

Amb la incògnita de les primàries andaluses resolta i la manifestació de Colón superada amb una participació modesta –dues de les qüestions que preocupaven a la Moncloa–, Pedro Sánchez ja té via lliure per a la concessió dels indults als presos polítics.

stats