Cap a la suspensió immediata de la presidenta del Parlament?

El reglament obliga la mesa a suspendre qualsevol diputat a qui s'obri un judici oral per corrupció

3 min
La presidenta de Parlament, Laura Borràs, en la declaració davant del Parlament

BarcelonaD'aquí a deu dies hàbils la Fiscalia haurà decidit si acusa la presidenta del Parlament, Laura Borràs, de malversació de diners públics, prevaricació, frau administratiu i falsedat documental per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Uns dies (o setmanes) després serà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) qui amb tota probabilitat obrirà judici oral contra ella. I quan això passi, la patata calenta passarà al Parlament, que tot just es refà de la crisi institucional provocada per la suspensió del diputat Pau Juvillà. L'article 25.4 del reglament –introduït per la majoria independentista el 2017– és prou clar: "En els casos en què l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa del Parlament, una vegada sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata".

Estan vinculats a la corrupció els delictes pels quals Borràs està imputada? El Codi Penal espanyol no és explícit a l'hora de determinar-ho, però la majoria d'ells formen part del repositori del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que sí que els inclou en aquesta categoria. La Convenció de les Nacions Unides contra la Corrupció del 2003 va en la mateixa línia i pel que fa als 32 delictes previstos en les ordres d'entrega automàtica entre països de la Unió Europea es torna a fer servir el genèric corrupció sense detallar-la: aquest fet va comportar, per exemple, que Bèlgica rebutgés l'entrega automàtica de Carles Puigdemont i la resta d'exiliats quan el Tribunal Suprem en va reclamar l'extradició (entre d'altres, per malversació).

En tot cas, el mateix reglament del Parlament preveu una via per resoldre aquesta pregunta: "Si es plantegen dubtes sobre el tipus de delicte o sobre el règim d’incompatibilitats aplicable al llarg de la suspensió, cal el dictamen de la Comissió de l’Estatut dels Diputats". El que hi haurà sí o sí serà un debat intens quan arribi el moment, tenint en compte que la presidenta del Parlament ha negat totes les acusacions i el seu grup és partidari de reformar el reglament per eliminar l'article que preveu la suspensió dels drets i deures abans d'una sentència.

La reforma del reglament

El 4 de març es va constituir la ponència que treballa en la reforma del reglament, però sobre la taula, almenys de moment, no hi ha la modificació de l'article 25.4, bàsicament perquè només hi ha un grup que ho reivindiqui. Borràs i JxCat consideren que la seva imputació és un més dels exemples de repressió contra l'incependentisme, però ERC i la CUP tenen una posició diferent. Els republicans van tancar files amb el 25.4 l'octubre passat com un "d'aquells instruments que serveixen per lluitar contra la corrupció" i la CUP ni tan sols va votar Borràs com a presidenta de la cambra com a conseqüència de la seva imputació.

La posició de JxCat es nodreix d'un informe dels lletrats del Parlament de l'octubre passat, que conclou que suspendre un diputat abans que sigui condemnat va en contra de la presumpció d'innocència i, per tant, podria ser inconstitucional. L'article en qüestió està en vigor des del 2017 i no ha estat fins al cas de Borràs que se n'ha començat a plantejar l'eliminació. A més de Borràs, també podrien ser suspesos de forma imminent altres diputats, com Lluís Salvadó i Josep Maria Jové, tots dos d'Esquerra, que estan a l'espera que se'ls obri judici oral per malversació, en el seu cas per l'organització del referèndum de l'1-O.

La ponència conjunta que es va constituir el 4 de març encara no s'ha tornat a reunir formalment i fonts dels diferents grups parlamentaris expliquen que hi ha feina per a mesos perquè la intenció és posar el reglament al dia en qüestions com la paritat i el teletreball. És a dir, que fins i tot en l'improbable cas que la supressió de l'article 25.4 acabés generant consens, no hi arribarien a temps abans que s'obrís judici contra Borràs.

Una presidenta en funcions?

I què passaria si la presidenta fos suspesa com a diputada? Un cop més, s'haurien de buscar solucions imaginatives. L'obertura del judici oral en cap cas pressuposaria la seva culpabilitat, però en cas de suspensió perdria, entre d'altres, el dret de vot, el d'assistir a les sessions parlamentàries, el de percebre el sou a final de mes i fins i tot el seu rang protocol·lari de molt honorable. I qui exerciria de presidenta en funcions mentre Borràs estigués suspesa? La vicepresidenta primera de la cambra és l'exconsellera de Salut Alba Vergés (ERC), però el pacte entre els dos socis de Govern és que JxCat exercirà la presidència de la cambra. Les incògnites s'hauran de resoldre ben aviat sense que hi hagi tancat cap acord al respecte, malgrat que la situació era previsible que acabés arribant des del primer minut de la legislatura.

stats