Política 08/03/2016

Els cinc episodis clau del cas Ballesta

El curt mandat d'Albert Ballesta com a alcalde de Girona ja va començar convuls després que haguessin de renunciar fins a 8 persones de la llista de CiU perquè pogués entrar de regidor per ser investit alcalde

M.colomer
3 min
Albert Ballesta, en el moment de llegir el text per prendre possessió del càrrec d'alcalde de Girona, per segona vegada / ACN

BarcelonaLa renúncia d'Albert Ballesta a l'alcaldia de Girona un mes i mig després d'accedir al càrrec, un cop Carles Puigdemont havia accedit a la presidència de la Generalitat, es produeix després de fins a cinc episodis polèmics que n'han anat dinamitant la imatge pública. Des de la seva tria per substituir Puigdemont, que va comportar la renúncia de 8 persones de la llista de CiU, fins a la polèmica pel seu increment de sou i l'intent fallit de pactar-ho amb C's i PP, passant per la repetició del ple de presa de possessió. Són els cinc episodis clau del cas Ballesta que expliquen el context d'una renúncia precipitada.

Del número 19 de la llista a l'alcaldia

Fins a vuit renúncies per facilitar-li l'entrada a l'Ajuntament

Albert Ballesta va ser designat per substituir Carles Puigdemont 10 dies després de la investidura del president de la Generalitat i no sense dificultats. Després d'un ball de diversos noms, finalment el 19 de gener el partit donava a conèixer que es decantava pel número 19 de la llista, Albert Ballesta, fins llavors director de serveis territorials del departament de l'Interior a Girona. La fórmula no era gens senzilla: ocupava el 19è lloc de la llista de CiU a les eleccions municipals del 24 de maig, fet que el va deixar fora del consistori –CiU va obtenir 10 regidors–, de manera que havien de renunciar a ser regidor les vuit persones que el precedien a la llista i havien de renunciar a l'alcaldia els 9 regidors que ja tenien acta.

Alcalde a la segona

Un error de forma en el primer intent va obligar-lo a prendre possessió dos cops

Tot plegat una setmana després, el dilluns 25 de gener, l'alcalde de Girona prenia possessió del càrrec per segon cop, després de cometre un error de forma en el primer intent, de manera que la presa de possessió havia quedat sense efecte. La sessió s'havia hagut de fer per urgència tres dies després després que Ballesta oblidés en el primer intent, el divendres anterior, jurar o prometre el càrrec. Aquest cop utilitzava la fórmula de la promesa de la Constitució "per imperatiu legal" i explicitant el seu suport al procés d'autodeterminació. L'oposició el va acusar d'haver fet "el ridícul" a la ciutat, i va afegir una frase de protesta en les paperetes de la votació: "Girona vol democràcia i rigor".

Polèmica pel sou

L'estocada final d'un mandat breu i convuls

Tot just un mes després, el 24 de febrer, l'alcalde es veia envoltat d'una nova polèmica, que acabaria esdevenint una estocada per al seu mandat. En la proposta de nou cartipàs municipal, eliminava la figura del gerent i es posava un sou de 73.000 euros anuals, 15.000 més que l'exalcaldessa Anna Pagans Puigdemont només percebia dietes perquè cobrava el sou de diputat del Parlament–. La falta de suports, però, va fer que en un primer moment hagués d'anul·lar el ple on s'havia de debatre i votar el nou cartipàs, inclòs el sou de l'alcalde.

Pacte fallit amb C's i PP

El sou que li va costar el cartipàs i el càrrec

La negativa del primer partit de l'oposició, ERC, i dels socialistes gironins a avalar un increment de sou que veien fora de lloc va portar Ballesta a buscar la complicitat de Ciutadans i el PP. Malgrat el desgast polític que li suposava l'operació amb els dos partits més hostils contra el procés sobiranista, Ballesta va optar per assumir el risc. Però la jugada va acabar amb fiasco un cop més, després que els d'Albert Rivera es fessin enrere a última hora i just abans del ple del 25 de febrer trenquessin l'acord que passava perquè Ballesta es rebaixés el sou fins als 68.500 euros anuals. La situació ja havia impactat en la cohesió interna del govern de CiU.

Disculpes i reflexió

L'alcalde es dóna 15 dies per buscar la sortida de l'atzucac

L'endemà del ple en què havia fracassat l'intent d'aprovació del nou cartipàs municipal i el sou de l'alcalde, Albert Ballesta compareixia per demanar "excuses" pels errors comesos durant el primer mes del seu mandat i anunciava l'obertura d'un "període de reflexió" que ha acabat aquest dimarts amb la seva dimissió com a alcalde i regidor de l'Ajuntament després de tancar un pacte de govern de CiU i PSC.

stats