Política 07/10/2020

El jutge del cas Dina demana al Suprem que imputi Iglesias per tres delictes

García Castellón insta a investigar-lo per danys informàtics, revelació de secrets i denúncia falsa

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El vicepresident segon del govern espanyol i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, durant la sessió de control al Congrés.

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha demanat formalment al Tribunal Suprem que investigui el vicepresident segon del govern espanyol i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, per un total de tres delictes: descobriment i revelació de secrets –amb l'agreujant de gènere–, danys informàtics i acusació o denúncia falsa i/o simulació del delicte en relació amb el presumpte robatori del mòbil de la seva exassessora Dina Bousselham. L'anomenat cas Dina, que des de fa mesos s'investiga a l'Audiència Nacional dins de la macrocausa sobre la xarxa de negocis il·legals del comissari José Manuel Villarejo, esquitxa així de ple el líder d'Unides Podem i, en conseqüència, el govern de Pedro Sánchez. El PP ha celebrat immediatament la petició d'imputació al Suprem i ha demanat al president espanyol el "cessament" de forma fulminant d'Iglesias.

Es dona la paradoxa que fa només tres setmanes la sala penal de l'Audiència Nacional va tornar la condició de perjudicat –de víctima– a Pablo Iglesias en la causa, i va desacreditar així de ple el magistrat García Castellón, que manté com a línia d'investigació que Iglesias va robar el mòbil a Dina Bousselham i en va publicar informació comprometedora per presentar-se com a víctima d'una conxorxa política a les portes de les eleccions espanyoles de l'abril del 2019. Per a Podem, la causa és en canvi una demostració de les pràctiques de la xarxa policial creada per Villarejo, amb el suport de periodistes, per desacreditar el partit lila. De fet, la sala penal els va donar la raó i va considerar "meres hipòtesis" les conjectures de García Castellón, que ara s'ha convertit en el primer magistrat a demanar al Suprem la imputació d'un vicepresident espanyol en l'exercici de les seves funcions. Si no hagués estat per l'aforament, Iglesias ja estaria imputat, com ha recordat el PP.

García Castellón, però, no només demana la imputació d'Iglesias, sinó que també inclou a Gloria Elizo, directora dels serveis jurídics de Podem i vicepresidenta del Congrés. Tots dos tenen condició d'aforats i, per tant, l'Audiència Nacional ha d'elevar la causa al Suprem, que haurà de decidir si demana el suplicatori a la cambra baixa. El magistrat també demana incloure a la causa la mateixa Dina Bousselham i la seva parella, Ricardo Dasaferreira, per fals testimoni, així com a Marta Flor i Raúl Carballedo, lletrats d'Unides Podem. Mentrestant, manté a l'Audiència Nacional la imputació de Villarejo, l'exdirector de la revista Interviú i ex secretari d'estat de Comunicació de Sánchez, Alberto Pozas, i el periodista Luis Rendueles, ex número dos de la revista.

El magistrat assenyala en la interlocutòria que eleva al Suprem que Iglesias va rebre el 20 de gener del 2016 de part d'Antonio Asensio, president del Grup Zeta, la targeta de memòria original mini SD procedent del telèfon de Dina Bousselham i va comprovar que emmagatzemava arxius personals i de caràcter molt íntim de l'assessora. Malgrat això, segons García Castellón, se la va guardar i no li va dir res a ella tot i saber que li havien robat el mòbil el novembre del 2015. De fet, el jutge apunta que va ser Iglesias qui va deixar la targeta inutilitzada. En aquesta operació també hi haurien participat Elizo i els lletrats investigats, segons el magistrat.

Casado: "Sánchez ha de cessar immediatament Iglesias"

El líder del PP, Pablo Casado, ha trigat pocs minuts a reaccionar. "Sánchez ha de cessar immediatament el seu vicepresident Iglesias –ha escrit en un missatge a Twitter–. Ha de complir la mateixa vara de mesurar que exigia en la moció de censura". Génova equipara el cas Dina amb la condemna al PP per finançament il·legal en la trama Gürtel, que va propiciar la caiguda de l'expresident espanyol Mariano Rajoy. Des de Ciutadans no van tan enllà i de moment es limiten a demanar la compareixença urgent d'Iglesias al Congrés. El portaveu del partit taronja a la cambra baixa, Edmundo Bal, ha exigit a Sánchez que "deixi de protegir" el seu vicepresident.

Des de Podem, en canvi, expressen "incredulitat" per la decisió de García Castellón i recorden que no fa gaire l'Audiència Nacional va desmuntar tots els arguments del magistrat tornant la condició de perjudicat a Iglesias en la causa. Consideren que acaba sent un forma de revença del jutge. En aquesta direcció s'ha expressat la ministra de Treball, Yolanda Díaz, just després de conèixer la notícia. "La meva solidaritat amb el vicepresident. Confio en ell plenament. El temps parlarà perquè el que està vivint el senyor Iglesias és massa dur", ha dit en declaracions a ETB. Des del PSOE s'han limitat a dir que mantenen un "respecte absolut per les decisions judicials".

LES CLAUS

1. Què és el cas Dina i quan va començar?

El cas Dina és una peça de la macrocausa de l’anomenat cas Tàndem, que investiga tots els negocis bruts sortits d’una xarxa parapolicial del comissari jubilat José Manuel Villarejo. El jutge Manuel García Castellón va obrir la peça el 19 de març del 2019 arran d’una denúncia interposada el 2016 per la llavors assessora de Pablo Iglesias Dina Bousselham, arran del robatori el novembre del 2015 del seu mòbil i la publicació mesos després del seu contingut.

2. Qui va robar la targeta SIM i què se’n va fer?

A hores d’ara encara no hi ha cap hipòtesi clara i la clau és saber a mans de qui va arribar. El juliol del 2016 el digital Ok Diario va publicar notícies amb imatges que hi havia a la memòria del mòbil. En l’escorcoll el 2017 del domicili de Villarejo van aparèixer diferents carpetes que es deien Dina. Segons el jutge, el gener del 2016 Iglesias va recuperar la targeta perquè l’hi va lliurar el director del grup Zeta després que la rebés el director d’Interviú, Alberto Pozas.

3. Quines contradiccions hi ha hagut en la causa?

Iglesias va dir que quan va rebre la targeta estava en bon estat però Bousselham va declarar que quan el líder de Podem l’hi va tornar -mesos després per no sotmetre-la a “més pressió”- estava inservible. El jutge creu que Iglesias la va retenir expressament per treure’n rèdits electorals.

4. Com ha passat Iglesias de ser víctima a investigat?

García-Castellón va oferir-li el 2017 presentar-se com a perjudicat en la causa. Però la declaració de l’exadvocat de Podem José Manuel Calvente ho va capgirar tot. Va dir que el cas Dina era un “muntatge” d’Iglesias per presentar-se com a víctima de les clavegueres de l’Estat el 28-A.

stats