Ayuso ja posa deures a la resta de 'barons' del PP

No descarta governar amb Vox mentre Casado dona per mort Cs i desafia Sánchez a un duel polític

4 min
El líder estatal del PP, Pablo Casado, aplaudint Isabel Díaz Ayuso després dels resultats del 4-M.

MadridEl PP té una nova reina i es diu Isabel Díaz Ayuso. La direcció del partit i bona part dels barons li han rendit aquest dimecres homenatge en un comitè executiu d’urgència per celebrar l’àmplia victòria en les eleccions madrilenyes. L’escenari no podia contrastar més amb el de fa gairebé tres mesos, quan Pablo Casado va comparèixer després dels resultats nefastos de les eleccions catalanes –on només van treure tres diputats– i va intentar girar full a la patacada amb l’anunci de la venda de la seu del carrer Génova, des d’on dimarts es va celebrar a cop de DJ i sense distància de seguretat el triomf de l’estratègia d’Ayuso. El líder del PP ha comparegut exultant, donant per mort Ciutadans i desafiant el president espanyol, Pedro Sánchez, a convocar ja un debat de política general per retre comptes al Congrés. “Tornem a ser el gran partit d’Espanya”, ha assegurat, i s'ha rendint a la fórmula de l’ayusisme i l'ha reivindicat com el “PP de sempre” perquè “Isabel és pur PP”.

Però la presidenta madrilenya no ha tingut problemes en continuar lluint perfil propi davant de tota la direcció del PP. És més, ha recomanat la seva recepta a la resta de barons territorials del partit, reivindicant-se com un model a seguir. “Crec que hem d’intentar que aquesta il·lusió no pari i vull que aquesta il·lusió continuï per tota Espanya”, ha dit tot posant deures a la resta de líders territorials perquè això “ja és una missió nacional per a tots els companys”. Tot i les reticències d’altres comunitats governades pel PP com Galícia i Andalusia sobre el model de Madrid, aquest dimecres tant el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, com l’andalús, Juanma Moreno, han aplaudit els resultats. “Una paraula és suficient: espectacular”, ha dit Feijóo, segons fonts del partit. “Estem en el bon camí”, ha afegit en la mateixa direcció Moreno. Queda la incògnita de si Génova intentarà repetir la fórmula madrilenya a Andalusia amb la convocatòria anticipada d’eleccions.

Casado s'ha fet de seguida seva la victòria. Amb un llarg discurs carregat d’eufòria, ha pronosticat que la coalició de Sánchez està tocada de mort però no ha demanat un avançament electoral com sí que està fent Vox des de fa mesos. En canvi, ha reclamat un debat de política general, que no se celebra al Congrés des del febrer del 2015, quan Mariano Rajoy encara governava amb majoria absoluta. Tot i que no és una pràctica recollida en la Constitució, des del 1983 tots els presidents han tingut el costum de retre comptes amb un llarg debat al Congrés. Però la política accelerada dels últims sis anys, amb repeticions d’eleccions, investidures fallides, llargs períodes en funcions, una moció de censura i successius estats d’alarma, ha arraconat aquest debat.

“De la moció de Múrcia a l’emoció a Madrid. Ha acabat per explotar una bomba a Ferraz”, ha assenyalat el líder del PP, que extreu com a segona lliçó del 4-M "la clara unificació de les sigles del centre i de la dreta entorn del PP”. A la pràctica, com destacaven ja fonts populars dimarts, que la dreta passi de tres marques a només dos amb la desaparició de Ciutadans. “No me n’alegro per ells. Portem dos anys intentant-ho fer de la manera més coordinada”, ha al·legat Casado després d’haver llançat una opa hostil als taronges després de la convocatòria electoral de les madrilenyes, sobretot amb el fitxatge de Toni Cantó.

Vox ha sigut el partit que tant Ayuso com Casado han evitat mencionar durant les intervencions en obert. Però hi ha discrepàncies en aquest punt: mentre que l’equip de Casado ha insistit durant tot el dia que Ayuso formarà un govern monocolor, la presidenta madrilenya no ha descartat incorporar “fidels” de Vox i Cs al seu equip. El líder de l’extrema dreta, Santiago Abascal, ha dit que no tancaven la porta a entrar a l’executiu però que esperen primer una proposta de la presidenta madrilenya. Tot i les homenatges, l'ombra d'Ayuso continua sent massa potent sobre la direcció del PP i el número dos de Casado, Teodoro García Egea, ha evitat confirmar si serà la nova presidenta del PP madrilenya. Encara és viu el record de la pugna oberta entre Esperanza Aguirre i Mariano Rajoy.

El PSOE busca un boc expiatori

Sánchez tot just reunirà aquest dijous l’executiva federal per analitzar una “clara derrota”, com ha admès aquest dimecres la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo. Ferraz necessita maniobrar per intentar respondre als pitjors resultats del socialisme madrileny, comandat aquest cop des de la Moncloa. Tot i que l’equip del seu candidat, Ángel Gabilondo, ha assegurat que recolliria l’acta del partit, el fet és que diferents càrrecs del PSOE ja li han ensenyat la porta de sortida. Es busca un boc expiatori i el secretari d’organització i ministre de Transports, José Luis Ábalos, ja ha apuntat que Gabilondo ha de saber “prendre les decisions” oportunes i que ja ha "complert el seu paper".

stats