Derrota històrica del PSOE, que cau a la tercera posició

El pitjor resultat del partit deixa en l’aire el futur de Gabilondo

2 min
El candidat socialista el 4-M, Ángel Gabilondo, ahir durant la nit electoral.

MadridEl PSOE va ser -amb permís de Ciutadans- el gran perdedor del 4-M. Després de ser el candidat més votat a les eleccions del 2019 amb 37 escons, Ángel Gabilondo s’ha enfonsat fins als 24 escons, molt per sota fins i tot dels 30 que s’havia marcat Ferraz com a objectiu desitjable. És un daltabaix monumental per al principal partit del govern espanyol: els 24 escons són el pitjor resultat en democràcia del PSOE madrileny i deixen en suspens el futur de Gabilondo. La formació mai havia baixat dels 32 escons a l’Assemblea de Madrid. El sorpasso de Més Madrid per pocs vots de diferència i a última hora del recompte agreuja encara més la derrota històrica. “No ens esperàvem aquests resultats”, se sincerava un Gabilondo seriós, que admetia estar vivint un moment “trist”. El candidat socialista va reivindicar les propostes “sense confrontació ni crispació” i va demanar a la presidenta madrilenya que “no oblidi mai” ni les “cues de la fam ni la pobresa”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La derrota no és només de Gabilondo sinó també de tot un partit estatal liderat per Pedro Sánchez. Perquè aquesta ha sigut una campanya madrilenya tutelada per Sánchez. La campanya va arrancar amb PP i PSOE deixant clar que no només eren unes eleccions regionals sinó un duel entre Ayuso i el president del govern espanyol, un plebiscit sobre la gestió de la pandèmia. L’aposta no li ha sortit bé.

Després d’eclipsar Gabilondo, que es va haver de reivindicar públicament com a candidat, Sánchez va fer un pas al costat i ha estat en un segon pla fins que va reaparèixer a la recta final. Ahir la previsió era que seguís la nit electoral a Ferraz però va preferir quedar-se a la Moncloa i es va limitar a fer un tuit per felicitar Ayuso. Només el secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, va donar la cara davant la premsa per recordar que són resultats electorals d’una autonomia que “no representa el conjunt d’Espanya”.

Menys escons que el 15-M

Els números, es mirin com es mirin, deixen el PSOE madrileny a l’UCI. Els escons del partit de Mónica García (24) i els de la formació de Pablo Iglesias (10), tots dos sorgits del 15-M, sumats superen amb escreix els del PSOE. Gabilondo s’ha vist perjudicat per l’efecte Iglesias i per la bona campanya de Més Madrid. Al PSOE madrileny li tocarà fer una profunda reflexió. El 4-M el deixa molt tocat.

stats