Política 10/02/2014

CiU i ERC tornen a demanar l'ús del català al Congrés

Els dos grups oficialitzen la demanda aprofitant la reforma del reglament de la cambra, aprovat el 1982

Europa Press
2 min
Joan Tardà, parlant al Congrés amb els portaveus del PSOE i el videpresident segon de la cambra / EFE

MadridCiU i ERC tornaran a demanar l'ús del català i la resta de les llengües cooficials al Congrés dels Diputats aprofitant que dimecres que ve començaran els treballs per a la reforma del reglament de la cambra. Es tracta d'una vella reivindicació dels dos grups, que ja l'han plantejat, sense èxit, en nombroses ocasions. Tampoc ara la proposta té possibilitats de prosperar. De fet, l'ampli acord al qual PP i PSOE van arribar al 2005, durant la primera legislatura socialista, per procedir a millorar les normes de funcionament de Congrés, 'va naufragar' justament pel tema de les llengües oficials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Actualment el seu ús es limita a la utilització simbòlica de cites des de la tribuna de l'hemicicle. Si algun diputatvol anar més enllà i fer servir el català durant el seu torn d'intervenció, és 'convidat' a canviar al castellà. Tot i aquests precedents, ni CiU ni ERC volen desistir de la reivindicació, i estan disposats a tornar a insistir-hi.

El diputat d'ERC i ponent a la Comissió de Reglament, Joan Tardà, ha assenyalat que el seu partit no concep una reforma d'aquestes característiques en què no s'inclogui la normalització de l'ús de les llengües diferents del castellà. Tardà s'ha adreçat al PSOE, amb la confiança que, "ara que s'ha convertit en federalista", modifiqui la seva posició inicial i pensi a reconèixer l'ús del català al Congrés. Tot i això, és més que previsible que aquesta petició rebi un nou 'no' perquè la voluntat expressada pels dos partits majoritaris, així com també per l'Esquerra Plural i UPyD, és 'aparcar' els temes més espinosos amb la intenció que, aquesta vegada sí, la reforma prosperi.

Obrir el Congrés a la ciutadania

ERC també portarà aquest dimecres a la reunió de la Comissió del Reglament, que presideix Jesús Posada, la necessitat d'obrir de veritat el parlament espanyol a la ciutadania, la qual cosa facilita que el debat "del carrer" es traslladi al Congrés i possibilita la discussió immediata de les iniciatives legislatives populars (ILP). Els republicans demanen canviar el funcionament de les sessions de control, apostant per les preguntes 'sorpresa' al govern, flexibilitzant la creació de comissions d'investigació, reforçant les incompatibilitats dels diputats, facilitant el vot secret i evitant el veto que fa possible que un grup parlamentari no estigui representat en segons quines comissions.

Aquest és el cas de la Comissió de Secretson el Grup Mixt no té presència des del començament de la legislatura perquè el PP es va oposar al fet que ERC estigués al corrent dels assumptes d'Estat que s'aborden en aquestes reunions.

stats