Política 29/06/2017

Un centenar de personalitats catalanes demanen al Govern suspendre el referèndum per "dignitat democràtica"

Josep Antoni Duran i Lleida, Jordi Hereu o Eugeni Gay són alguns dels signants d'un manifest que alerta que l'1-O no compleix els "requisits democràtics"

Ara
1 min
L'ex líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida

BarcelonaUna llarga llista d'expolítics, catedràtics, empresaris, juristes, periodistes i experts de diferents camps de la societat han signat un manifest que s'oposa a la celebració d'un referèndum que no compti amb l'acord de l'estat espanyol.

Segons ha avançat 'El Periódico', entre les persones que avalen el text hi ha l'expresident del comitè de govern d'Unió Democràtica Josep Antoni Duran i Lleida, l'exalcalde socialista de Barcelona Jordi Hereu, l'exvicepresident del Tribunal Constitucional Eugeni Gay o el líder del nou partit Units per Avançar, Carlos Losada.

Sota el títol 'Per Catalunya i la democràcia', en el manifest subratllen que la iniciativa del Govern no compleix els "requisits imprescindibles perquè sigui democràticament homologable" i que "atempta contra la pervivència" de l'estat de dret. Els signants consideren que l'1-O no es fonamenta "ni en l'Estatut, ni en la Constitució ni en el dret internacional". Malgrat això, defensen que és una entitat nacional i jurídica que "existirà abans i després de l'1 d'octubre" per la seva història i la "voluntat de ser".

"És per tot això, i per dignitat democràtica, que demanem la suspensió de la convocatòria de referèndum", conclou el text.

En relació amb les lleis de desconnexió, critiquen que continuïn "amagades a la resta de forces polítiques de l'arc parlamentari", fet que suposa una "sostracció de l'exercici de la potestat legislativa pròpia d'una nació civilitzada i d'una democràcia madura".

Manifest 'Per Catalunya i la democràcia'
stats