NOU GOVERN
Política 14/12/2012

CiU i ERC recuperen successions i l'apugen

El mal estat de les finances i la insistència d'ERC fan que CiU accepti crear nous impostos mediambientals i a les rendes altes. Torna successions, fins i tot per sobre de com el va deixar el tripartit

Roger Tugas
3 min
CiU i ERC recuperen successions  i l'apugen

BarcelonaL'impost de successions va ser el taló d'Aquil·les del discurs econòmic d'Artur Mas l'anterior legislatura. Quan justificava per la urgència econòmica les retallades, l'esquerra li recordava amb una sola veu la supressió de l'impost de successions, que el tripartit havia limitat al 5% de la població, les rendes més altes. La que va ser, però, una de les iniciatives emblemàtiques de Mas (i una de les promeses més llamineres del programa) pot tenir data de caducitat. I és que, segons han pactat CiU i ERC, l'acord de governabilitat -pendent del redactat definitiu- inclou la recuperació de successions per sobre de com l'havia deixat el tripartit, segons van confirmar ahir a l'ARA fonts del nucli negociador. El principal escull per a la fumata blanca encara és la plasmació de la data de la consulta. No tothom a CiU vol comprometre's per escrit amb el 2014.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una de les condicions d'ERC per garantir la governabilitat a Mas va ser un gir en la política econòmica i fiscal. I després de nombroses reunions de la comissió de pressupostos dels dos partits, tot apunta que la petició s'ha atès amb escreix. Paradoxalment, el millor aliat dels republicans en aquesta negociació ha estat la crítica situació financera de la Generalitat i la perspectiva d'uns ajustos de fins a 4.000 milions que, si es basen només en retallades, poden posar contra les cordes l'estat del benestar. El Govern ja va afrontar els últims ajustos en bona mesura amb noves taxes i aquest cop el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, tampoc posa gaires traves a assumir els nous ingressos que vol ERC.

L'exemple més clar que aquest gir es complex és precisament la restitució de successions per a les rendes altes. I CiU ha acceptat no només fer-se enrere en la derogació, sinó que anirà més enllà i limitarà fins i tot la rebaixa del tripartit del 2010. Segons fonts de la negociació, la recaptació que n'esperen és pràcticament el doble del que va deixar la reforma del govern Montilla. Puntualitzen, però, que les classes mitjanes en seguiran exemptes i que es variaran els gravàmens segons els diferents vincles familiars dels hereus amb el difunt.

Pendents de l'impost a la banca

Els negociadors d'ERC sortien ahir satisfets d'una de les últimes reunions de la comissió, després que CiU hagi acceptat implantar bona part del paquet fiscal que proposaven. Així, es gravaran més les rendes altes en rebaixar el mínim exempt de l'impost de successions, que fins ara se situava en 700.000 euros. També s'implantarà un impost a les grans superfícies i d'altres de mediambientals, com a les nuclears i als gasos contaminants. Un dels pocs punts de fricció que queden oberts gira al voltant de la creació d'un impost a la banca. Després que el govern estatal impedís la setmana passada gravar els dipòsits bancaris, els republicans volen ara un impost alternatiu a les entitats financeres. Però no hi ha acord.

Amb aquestes mesures, ERC aspira, a més d'intentar limitar les retallades socials, a blindar el flanc esquerre perquè el PSC, ICV i fins i tot la CUP no els puguin retreure el suport a uns pressupostos de dretes. De fet, segons les fonts consultades, fins i tot figuren en el pacte bona part de les mesures fiscals que els ecosocialistes incloïen en el seu programa. Assumeixen que la retallada serà dolorosa, però podran defensar que cap dependrà del Govern, que haurà esgotat els marges fiscals del marc autonòmic, sinó que seran imputables exclusivament als incompliments de l'Estat i la seva distribució inequitativa del dèficit públic i del dèficit fiscal.

Tanmateix, precisament per les dificultats econòmiques, sembla difícil limitar l'aplicació de l'euro per recepta com pretenia ERC. Per contra, s'ha pactat també, segons fonts de la negociació, "reduir la despesa supèrflua de protocol i de representació i se suprimiran diversos organismes consultius" per limitar la tisorada en polítiques socials.

Possible acord tancat avui

Amb la qüestió pressupostària encarrilada, la concreció de la consulta segueix dificultant l'entesa. Unió va convocar ahir un consell nacional extraordinari per demà, quan CDC i ERC ja els tenien previstos, amb la vista posada a tancar avui el pacte per firmar-lo dissabte un cop ratificat pels partits. Els republicans insisteixen que no tenen pressa i que, si no es concreta per escrit la consulta el 2014, no firmaran. I CDC està dividida: mentre que el sector més sobiranista ho veu clar, d'altres amb pes temen "encotillar-se" amb una data. Sigui com sigui, Mas ja ha convocat la constitució del Parlament per dilluns. Voldria arribar-hi amb l'acord firmat. Les converses d'avui seran claus per concretar-lo.

stats