Polèmica
Política 13/08/2022

Ciutadans aconsegueix que l'himne català no soni més al Mundial de 'biketrial'

Els esportistes catalans i espanyols hi participen per separat des de l'any 2009

2 min
Cerimònia inaugural del mundial de Bike Trial a la Reinosa (Cantàbria)

BarcelonaDimecres, en la cerimònia d'inauguració del Mundial de biketrial que se celebra a Reinosa (Cantàbria), tot va seguir l'ordre establert. Van desfilar els esportistes procedents de Portugal, França, Itàlia, el Regne Unit, la República Txeca, Espanya i Catalunya i van sonar els respectius himnes, també Els segadors. D'entrada, pot sorprendre que Catalunya rebi el tractament d'un país amb selecció pròpia, però això fa 13 anys que passa en el món del biketrial i mai, apunten des de la federació espanyola, ha passat res. De fet, va ser una decisió de la mateixa federació: com que és un esport que va néixer en terres catalanes es va optar perquè els esportistes de Catalunya i de la resta d'Espanya competissin per separat per fomentar la participació. Les notes d'Els segadors en la inauguració, però, van arribar a oïdes de Cs, i el seu portaveu al Parlament càntabre, Félix Álvarez –el popular exhumorista Felisuco–, ho va denunciar públicament. El resultat? Segons diverses fonts consultades per l'ARA, després d'un seguit de pressions polítiques a l'organització, s'ha decidit que l'himne català no torni a sonar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, ja s'ha pogut comprovar. Aquest divendres en l'entrega de premis –hi ha diverses categories que van des d'infantils fins a veterans– quan els esportistes catalans han recollit el guardó no ha sonat cap himne. Sí que han sentit com, de fons, membres de la delegació catalana cantaven a cappella Els segadors. "No hem volgut anar més enllà, no hem volgut fer una protesta", exposa el president de la federació catalana i espanyola de biketrial, Jordi Casablanca, que ha guanyat en la categoria de veterans. Si bé són dues federacions diferents, la junta directiva és la mateixa.

La cosa no ha acabat aquí. Si aquest divendres Félix Álvarez (Cs) deia que escoltar l'himne català era fer un "ridícul internacional", aquest dissabte el coordinador de Vox a Reinosa, Mario Gil, exigia que els esportistes catalans competissin amb la samarreta de la selecció espanyola. Segons fonts consultades, la delegació catalana s'hi ha negat i l'organització ha avalat que no es toqués la samarreta. "És molt sorprenent, estic decebut. S'ha volgut buscar una part política on no hi és", lamenta Casablanca.

La Unió Internacional lamenta la polèmica

Des de la Unió Internacional de Biketrial, el seu vicepresident, l'italià Giuliano Gualeni, ho ha seguit en directe des de Reinosa i reitera que la federació "no té opinió política": "La decisió de separar Catalunya i Espanya és només tècnica". Gualeni afegeix que l'objectiu de tot plegat és "gaudir de l'esport" i lamenta que s'hagi posat el focus en temes polítics. L'Ajuntament de Reinosa hi coincideix: "Si us plau, deixeu parlar l'esport i no tracteu d'instrumentalitzar un esdeveniment generant polèmiques inexistents per intentar treure'n un trist rèdit polític", expliquen fonts que ha demanat l'alcalde, del Partit Regionalista Càntabre, als regidors en referència a Cs i Vox. Afegeix que en cap moment s'ha equiparat la delegació catalana a una nació. De fet, tot i competir en igualtat de condicions amb la resta de seleccions, per megafonia s'ha remarcat en tot moment que es tractava de la delegació de "la comunitat autònoma de Catalunya" per evitar més problemes.

stats