La governabilitat de l'Estat
Política 18/08/2023

Ciutadans intenta boicotejar l'oficialitat del català a Europa

El partit taronja envia una carta als estats membres de la UE advertint-los sobre la proposta de Sánchez

ARA
2 min
Cañas, a Brussel·les / ARA

BarcelonaTot i haver descartat presentar-se a les eleccions espanyoles del 23-J, Ciutadans no renuncia a seguir torpedinant el català des de fora del Congrés. La delegació del partit taronja al Parlament Europeu ha avisat per carta les representacions dels estats membres de la Unió Europea que el català, l’euskera i el gallec, que el govern espanyol ha demanat que siguin llengües oficials a la UE, “no són llengües oficials” d’Espanya i que la proposta obeeix a necessitats de política interna d’un executiu en funcions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva iniciativa, el partit taronja assenyala que el català, el gallec i l’euskera no són oficials, “com exigeix la normativa europea per elevar el seu estatus”, i assegura que caldria un canvi constitucional, ja que l'actual carta magna reconeix formalment la cooficialitat de diverses llengües però “designa l’espanyol com a única llengua oficial a nivell nacional”. “Han d’iniciar un procés d’esmena constitucional i reunir el consens polític necessari al Congrés, que fins ara no existeix”, han advertit des de Ciutadans.

En la seva carta, la formació insta els 27 a abstenir-se de “convertir-se en una plataforma per deliberar sobre assumptes de política interna espanyola” i critica que el govern de Pedro Sánchez està en funcions i segueix “motivacions polítiques” amb aquesta mesura. Tanmateix, defensa que la UE i Espanya comparteixen un “ferm compromís amb el multilingüisme” i subratlla que el català, l’euskera i el gallec ja es poden utilitzar a les institucions de la UE des del 2005, quan es va establir l’ús oficial de llengües suplementàries al Consell i, potencialment, en altres òrgans de la UE, com és el cas de la Comissió Europea, el Consell de la Unió Europea, el Defensor del Poble Europeu, el Comitè Europeu de les Regions, el Comitè Econòmic i Social Europeu i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

stats