Municipals a Barcelona
Política 17/02/2023

Ciutadans ha perdut un 75% dels seus militants a Barcelona en cinc anys

El partit taronja ha passat dels 944 afiliats del 2018 a només 236

3 min
Anna Grau, aquest dilluns a la seu del partit

BarcelonaCiutadans ha perdut aproximadament el 75% dels militants que el 2018 tenia a la ciutat de Barcelona. Tot i que la formació fa anys que és reticent a donar dades globals de la seva afiliació, així es desprèn del resultat de les primàries del partit a Barcelona, en què s'ha imposat la candidata oficialista, la diputada Anna Grau, per 81 vots enfront dels 32 que havia obtingut el seu rival i representant del sector crític, Koldo Blanco. En total, 113 vots d'un cens de 236 militants a la ciutat, enfront dels 944 afiliats que hi havia el 2018. Fonts del partit expliquen que el registre inicial de militants era de 260, però que ni els que portaven menys d'un any afiliats ni els que no pagaven la quota tenien dret a vot. Si es fa el percentatge amb aquesta xifra, la pèrdua seria del 72,5%. Una mostra més que la desfeta electoral del partit ha anat acompanyada d'una caiguda en picat dels suports interns.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com va fer públic l'ARA a partir de dades facilitades pel partit, el 2018 Barcelona era l'única ciutat de Catalunya en què Ciutadans comptava amb més de 400 afiliats i, per tant, l'únic municipi en què per estatuts la formació estava obligada a celebrar primàries. No es van arribar a fer mai, ja que de cara a les municipals del 2019 es va escollir l'ex primer ministre francès, Manuel Valls, fitxat directament per l'expresident del partit, Albert Rivera.

Gairebé quatre anys després, i amb el grup municipal trencat per diverses parts –primer per diferències amb Valls i després amb el president del grup i la direcció taronja, Paco Sierra–, Grau va demanar fer les primàries, tot i que no en tenia l'obligació perquè el partit ja no arriba al llindar mínim de militants que obliguen a fer-ho a la ciutat. Així ho ha reivindicat en roda de premsa a la seu del partit, en què ha qualificat el procés d'"exemplar" i ha demanat que "no es menyspreï la militància". "Crec en la democràcia interna", ha dit, i ha assegurat que treballarà per "aixecar" les perspectives del partit.

L'alcaldable de Cs per Barcelona ha plantejat com a primer objectiu "fer fora Ada Colau de l'Ajuntament". Però també ha dedicat bona part de la seva intervenció a abordar la situació interna del partit a Barcelona, de desfeta absoluta des que Sierra va presentar un escrit autoproclamant-se cap de grup contra el criteri de la direcció, un moviment que va acabar amb la seva expulsió del partit i la dimissió de la líder del grup, Luz Guilarte, a qui Grau ha enviat una salutació. "El grup municipal de Barcelona té un president en fals, autoproclamat", ha criticat la nova alcaldable taronja, que ha advertit que no es tornaria a referir a Sierra a partir d'ara. "Arran d'aquesta situació traumàtica, fa temps que el grup municipal funciona com una anomalia: no està alineat amb la resta de grups ni amb el partit, ni està al dia de les seves obligacions econòmiques de sosteniment del partit", ha explicat. Tot i que Sierra compta amb el suport de les altres dues regidores taronges, Grau ha responsabilitzat únicament Sierra d'aquesta situació.

Preguntada sobre els noms que l'acompanyaran a la llista, Grau ha descartat sumar el seu rival a les primàries, Blanco, que comptava amb el suport de Sierra i els regidors crítics. "Vaig treballar per una llista unitària –ha dit–. No es va voler fer, és legítim, però una vegada fetes les primàries m'agradaria destacar que Koldo [Blanco] va tenir més avals que vots, i jo tinc més vots que avals". En el mateix sentit, ha demanat a Sierra que "faci un pas al costat i deixi d'interferir en el bon funcionament d'un grup municipal". "Les primàries han tancat aquest tema", ha sentenciat.

stats