Ciutadans es trenca del tot a Barcelona
Plega Luz Guilarte, fins ara candidata a les municipals, després que un altre regidor la desbanqués com a cap de grup
BarcelonaLa crisi al grup municipal de Ciutadans a Barcelona es va fer evident la setmana passada, quan un dels tres regidors que manté la formació taronja a l'Ajuntament, Paco Sierra, va presentar un escrit al consistori proclamant-se cap de grup. Una posició que llavors ocupava Luz Guilarte, que era, a més, la candidata confirmada per a les eleccions municipals de l'any que ve. Sierra va fer el moviment amb prou majoria perquè regís, perquè tenia el suport de la regidora Noemí Martín, que és qui tot just fa uns dies ha agafat el relleu de Celestino Corbacho a la formació. Representaven, per tant, la majoria: dos de tres regidors que té ara el grup municipal. I això va fer que l'Ajuntament acceptés el canvi de nom. La comunicació aportada pel regidor Paco Sierra presentava "una més que aparença de respondre a la voluntat majoritària del grup", segons la secretaria general de l'Ajuntament. Però Ciutadans va emetre un comunicat deixant clar que no compartia el moviment i que havia decidit expulsar Sierra. I el procés d'expulsió, que no és ràpid, continua obert.
Aquest dilluns la trama ha viscut un nou moviment: Guilarte ha fet públic que, després de les últimes maniobres, renuncia no només a mantenir l'acta de regidora, sinó també a ser la candidata taronja. Segons ha explicat en una compareixença en la qual no ha acceptat preguntes, tornarà a ser una militant de base. "Els fets parlen per si sols. Els altres dos regidors del grup van acordar la meva destitució en represàlia per la meva negativa a sumar-me a una trama que organitzaven des de feia mesos i que anava contra el meu partit", ha exposat. Segons va detallar el mateix Sierra en el moment d'esclatar el conflicte, el moviment buscava cessar el coordinador del grup municipal, Josep Maria González, un pas que es va acordar en una reunió celebrada dilluns passat: ell i Martín van votar favor del canvi i Guilarte no. "No hem donat cap cop d'estat", defensava Sierra, que assegurava que la seva proclamació com a cap de grup s'havia fet seguint els passos “democràtics”. I així, de fet, l'hi reconeixia l'Ajuntament.
L'ara cap de grup ha exposat avui, acompanyat de Martín, que van prendre la decisió d'agafar les regnes de la formació a Barcelona per intentar que Cs "tingui representació el 2023" i que entenen que això passa per fer canvis estructurals i per "tornar a il·lusionar". Confien que el partit recuperi la xifra de 400 militants que ara no té a tot Barcelona (abans, agrupacions locals com Sarrià o Eixample tenien 500 afiliats) i que són el mínim perquè sigui obligatori convocar primàries per escollir candidat. Ell, ha dit, no s'hi postularà i ara intentarà dialogar amb la direcció del partit per consolidar la nova etapa. "Podem tornar a il·lusionar", ha repetit i ha assegurat que encara ahir van oferir a Guilarte continuar com a presidenta si acceptava condicions com acatar la destitució del coordinador de grup. Ella no va acceptar i Sierra i Martín continuaran ara representant Ciutadans a l'Ajuntament. La incògnita que caldrà resoldre de manera més immediata és qui agafarà l'acta de regidor que ha quedat lliure.
Més poder per al PSC?
Per llista, qui hauria d'entrar a l'Ajuntament seria Fernando Carrera, a qui el PSC va fitxar i que ara és assessor del grup municipal socialista. Carrera podria renunciar al lloc o entrar a l’Ajuntament com a regidor no adscrit i, a la pràctica, sumar sempre un vot per al PSC. També podria sumar-se Valents, que és el nou nom del grup que va liderar Manuel Valls, o ocupar el lloc que queda buit a la formació taronja. Una situació que per ara no ha aclarit. La direcció del grup de Ciutadans ha emès un comunicat en què lamenta la marxa de Guilarte i diu que estudia "tots els escenaris possibles" per decidir com quedarà configurat el partit a Barcelona.
La crisi al grup taronja ve de lluny. Tot i que Ciutadans va concórrer a les eleccions sota el paraigua de Barcelona pel Canvi, amb Manuel Valls al capdavant, se'n va escindir després de la jugada que va permetre a Ada Colau repetir com a alcaldessa. I des de llavors les coses no han sigut plàcides: es va quedar primer amb tres regidors dels sis que va obtenir la coalició (que van passar a ser quatre quan Corbacho va decidir deixar Valls i sumar-se al grup de Guilarte), però l'any passat Marilén Barceló va anunciar la seva integració a Valents i va passar a ser regidora no adscrita. Amb el relleu de Corbacho, que va començar el procés de jubilació, per Martín quedaven tres regidors al grup i no gaire ben avinguts. Avui en queden dos, a l'espera que es confirmi qui ocuparà la vacant de Guilarte. Ciutadans, de fet, ha perdut un de cada quatre regidors dels que va obtenir el 2019 al conjunt d'ajuntaments, segons les dades analitzades per l'ARA.
"No tot s'hi val en política, no tots els polítics som iguals. Jo trio conservar la meva dignitat i la meva llibertat", ha defensat Guilarte en la seva curta intervenció d'aquest dilluns. És la segona aspirant a l'alcaldia ja confirmada que decideix retirar-se de la cursa electoral després que Elsa Artadi fes públic, el mes de maig, que deixava la política.