Partits

Clara Ponsatí i Jordi Graupera anuncien un nou partit independentista

Presentaran un nou "projecte polític" el 23 d'abril, en ple debat sobre el quart espai sobiranista a les properes catalanes

ARA
2 min
L'exconsellera Clara Ponsatí.

BarcelonaA les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya hi haurà, probablement, una nova proposta política independentista. L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí i el filòsof Jordi Graupera han anunciat aquest dilluns al vespre a les xarxes socials que el 23 d'abril presentaran el seu nou projecte al Teatre Borràs de Barcelona, a les 18:30 h. "Al país li cal un tomb", ha assegurat Graupera. La nova proposta es diu "Alhora". "Què necessita Catalunya? Arrels i futur, independència i bon govern, alhora", resumeix el vídeo llançat aquest dilluns.

L'anunci es produeix en ple debat sobre el quart espai independentista, ja que l'ANC, per la seva banda, també debat si impulsar una llista cívica al Parlament de Catalunya. De fet, ja ha començat la votació sobre si l'entitat ha de fer aquest pas endavant o no i el resultat se sabrà el 14 de març. Ara bé, no només hi ha la possibilitat que concorrin en uns comicis una llista impulsada per l'Assemblea o per Ponsatí i Graupera, sinó que encara hi pot haver una nova candidatura independentista, en aquest cas, d'extrema dreta liderada per l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols.

Ponsatí trenca definitivament amb Junts

Amb aquest anunci, l'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí marca distàncies de forma definitiva amb el partit de Carles Puigdemont. Tot i que no ha sigut mai militant i es va presentant a les seves llistes com a independent, encara ara representa el partit a l'Eurocambra. El pas oficial de fer una nova formació política l'allunya dels juntaires, que ja no comptaven amb ella per a les pròximes eleccions europees, el 9 de juny.

El distanciament entre Ponsatí i Puigdemont té a veure amb les diferències sobre l'estratègia independentista. El primer trencament entre ells dos es produeix quan l'exconsellera deixa el Consell per la República, però la crisi més gran va ser el dia de la sentència del Tribunal General de la Unió Europea que va retirar la immunitat als eurodiputats de Junts. Aquell dia, en una compareixença al costat de Puigdemont, Ponsatí va criticar públicament la via de l'exili per generar falses expectatives: "L'especulació recurrent que les sentències europees durien el retorn del president Puigdemont tampoc ha obert cap camí cap a la victòria". Posteriorment va ampliar la seva crítica també a Junts i els va acusar de servir-se de la batalla judicial europea per fer "autonomisme".

stats