NEGOCIACIÓ A BARCELONA
Política 01/06/2015

La CUP trasllada a Barcelona en Comú que no entrarà al govern

La formació debatrà en assemblees descentralitzades a la ciutat si vota a favor de la investidura de Colau i, quan hi hagi pla de govern, estudiarà si acorda pactes estables o sectorials

Roger Tugas
2 min
María José Lecha, candidata de la CUP a Barcelona, fent el símbol feminista amb les mans, ahir a la seu nacional de la CUP / MARC ROVIRA

BarcelonaLa CUP ha fet saber aquest dilluns a Barcelona en Comú que no entrarà al govern local de la capital catalana, tal com li proposava la candidatura liderada per Ada Colau. Segons ha explicat a l'ARA la número dos de la CUP, Maria Rovira, després de la reunió entre les dues formacions, l'esquerra independentista no renuncia "a incidir" en les polítiques de l'Ajuntament, tot i que ho farà des de l'oposició, una decisió que ja va prendre durant els debats previs a la conformació de la candidatura electoral, fos quin fos el resultat del 24-M. "Som útils condicionant altres forces obeint mandats populars", explica la futura regidora, que reconeix que la candidatura de Colau els ha plantejat la proposta de pactar un "govern fort".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, Rovira afirma que la CUP ha començat felicitant els representants de Barcelona en Comú pels resultats obtinguts, atès que "han fet fora Xavier Trias, un objectiu compartit". Pel que fa a la votació de la investidura, la CUP organitzarà assemblees descentralitzades a la ciutat per debatre el seu posicionament, el qual es donarà a conèixer com a molt tard dilluns vinent.

De la mateixa manera, les dues formacions no haurien pogut explorar tampoc cap acord programàtic concret, atès que, segons Rovira, Barcelona en Comú no disposa encara de cap pla de govern, ja que es troba en converses amb ERC i PSC per fer govern. Quan hi sigui, però, la CUP es mostra oberta a arribar a pactes sobre aspectes determinats o fins i tot d'estabilitat més globals: "Quan hi hagi un pla de govern, ja es veurà si es poden fer pactes". Sigui com sigui, han acordat mantenir trobades periòdiques els propers quatre anys, tot i que no n'hi ha cap altra de prevista abans de la investidura.

Barcelona en Comú lamenta la decisió

Just després de la reunió, Barcelona en Comú ha emès un comunicat en què ratifica que la CUP ha desestimat la proposta de conformar un govern municipal liderat per Colau. "Barcelona en Comú respecta aquesta decisió, que considera la pèrdua d’una oportunitat per fer de Barcelona una ciutat més justa, menys desigual i més participativa, des d’una aposta forta d’un govern municipal que vol ser referent al món en la defensa dels drets fonamentals", apunta la formació.

La trobada ha tingut lloc a la seu de la CUP i ha durat poc més de mitja hora. Aquesta formació havia notificat que els seus negociadors serien els futurs regidors Maria Rovira i Josep Garganté, així com Eulàlia Reguant (la número 4 a la llista) i Xavier Monge (membre de la mesa política de la CUP Capgirem Barcelona i cap de llista el 2011). Per part de Barcelona en Comú, hi han assistit Eloi Badia i Manu Simarro.

La CUP, de fet, ja havia anunciat que no entraria al govern municipal, tot i que no descartava pactes puntuals en qüestions cabdals per a la ciutat, tal com ha afirmat el diputat cupaire David Fernàndez, en una entrevista a 'Els matins de TV3'. Per la seva banda, ERC condiciona la seva entrada al govern al fet que Colau se sumi al full de ruta independentista.

stats