El post 28-M

Collboni no té pressa per situar Colau al govern de Barcelona

Els comuns adverteixen que no donaran un "xec en blanc" al PSC

3 min
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, presidint el ple d’ahir.

BarcelonaLa investidura per sorpresa de Jaume Collboni (PSC) com a alcalde de Barcelona ha deixat un escenari de governabilitat complicada: els socialistes tenen les regnes del consistori amb només deu regidors. Des del primer ple, però, va quedar oberta la possibilitat que una altra formació entrés al govern municipal. L'exalcaldessa Ada Colau hi ha insistit en els últims dies, i ha pressionat el socialista fins al punt d'assegurar que no donarà suport als pressupostos municipals si la votació no va acompanyada d'un acord de govern. Collboni, però, no té pressa. Fonts del PSC apunten que fins al setembre no es reprendran els contactes que es van iniciar a finals de juliol. Les mateixes fonts adverteixen, a més, que parlen "amb tots els partits" excepte amb Vox, deixant clar que tots els escenaris estan oberts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment, assenyalen veus socialistes, cal construir "confiances". A més, d'entrada buscaran obrir les negociacions per parlar dels pressupostos. Sobre la possibilitat que els comuns entrin a l'executiu de Barcelona, avisen: "Parlarem, però sense pressa, no de cadires sinó de polítiques". La setmana passada, la líder de Barcelona en Comú (BComú) va advertir en una entrevista a Efe que no donaran un "xec en blanc" a Collboni. Fonts dels comuns esperen que el socialista "mogui fitxa" i els convoqui, però insisteixen en l'advertiment de Colau: "Serem o al govern o a l'oposició, no farem mitges tintes".

Com és que els de Colau tenen tanta urgència per entrar a formar part del govern? L'exalcaldessa té diversos motius per pitjar l'accelerador. Per començar, no se sap què farà la dirigent dels comuns, però diverses fonts apuntaven que després de perdre l'alcaldia de la ciutat podria deixar el grup municipal abans d'acabar el mandat. En paral·lel, hi ha un teló de fons que pot impacientar el seu partit: les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez a Madrid, en què Junts és un element clau.

El portaveu de Junts i mà dreta de Xavier Trias a l'Ajuntament, Jordi Martí, ha donat a entendre aquest divendres que Barcelona pot formar part de les negociacions en una piulada en què ha advertit que Colau tornaria a governar la ciutat "si les negociacions per la investidura no ho impedeixen". Fonts de Junts eviten donar més dades i insisteixen en la discreció dels negociadors del seu partit. Amb tot, veus de la formació a Barcelona assenyalen que no renuncien "a res" fins que no acabin les negociacions i que, a banda dels objectius d'amnistia i dret a l'autodeterminació, també esperen que es puguin tenir en compte "altres qüestions" en les converses. Les mateixes fonts apunten que ara per ara, però, no hi ha cap línia de negociació oberta amb els socialistes a Barcelona; i fonts del PSC consideren que un acord amb Junts després de la maniobra de Collboni per obtenir l'alcaldia és "difícil". Collboni sempre ha optat, remarquen veus del partit, per un govern "progressista".

En el cas d'un eventual acord amb els comuns, ERC també podria entrar a l'equació: encara que no hi ha negociacions formals, el partit no descarta ser al govern. Amb tot, el líder republicà a Barcelona, Ernest Maragall, ja ha alertat Collboni que si vol la seva col·laboració s'ha d'escorar a l'esquerra. Les primeres actuacions del nou alcalde –com l'aposta per la celebració de la fira mundial de casinos i cases d'apostes a Barcelona, la designació de l'exconseller Santi Vila com a assessor en infraestructures o les polítiques contra l'urbanisme tàctic de Colau– han molestat tant a comuns com a ERC. La regidora republicana Elisenda Alamany assegura que "no hi ha negociacions" formals amb el PSC. "Nosaltres no regalem vots a ningú", defensa. Els republicans volen parlar de "prioritats" de la ciutat abans d'abordar una possible coalició.

stats