Política 29/02/2016

La comissió del procés constituent començarà el 8 de març

S'aprovarà el nomenament de Lluís Llach com a president i es dissenyarà el pla de treball dels pròxims mesos

Aina Canyelles
2 min
Lluís Llach durant l'homenatge a Muriel Casals al Parlament

BarcelonaLa comissió del procés constituent començarà el dimarts 8 de març. Així ho ha informat el Parlament a través d'un comunicat, després que la vicepresidenta de la comissió d'estudi, Gabriela Serra (CUP), ha convocat la primera sessió per a aquest dia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'ordre de la reunió consta de dos punts. Per una banda, formalitzar el nomenament de Lluís Llach (JxSí) com a nou president de la comissió, després de la pèrdua de Muriel Casals el 14 de febrer. Llach es veu com una figura representativa dels anomenats "independents" de JxSí i, a la vegada, com una persona ben connectada amb les entitats de la societat civil. Per altra banda, preparar el pla de treball que hauran de desenvolupar els diputats els propers mesos, que ha de passar per estudiar els processos participatius altres estats, com seria el cas islandès o irlandès.

Fins avui només s'havia convocat la sessió constitutiva, la que precisament va servir per nomenar Casals com a presidenta, i en la qual es van absentar PSC i C's, opositors a la creació d'aquesta comissió.

Una comissió amb polèmica als tribunals

La comissió arrenca amb polèmica: el govern espanyol va demanar al Tribunal Constitucional (TC) que anul·lés la comissió, al·legant que infringeix la sentència del mateix alt tribunal en la qual anul·lava la resolució sobiranista aprovada per la cambra el 9-N. El TC va iniciar els tràmits contra la comissió d'estudi i va demanar al Parlament que informés sobre la seva creació, és a dir, que presentés les al·legacions de l'inicident d'execució plantejat pel govern de Mariano Rajoy.

La resposta del Parlament va arribar la setmana passada. Els lletrats van preparar un informe en què argumentaven que la iniciativa "no es pot considerar com un acte que deriva" de la resolució independentista i van argumentar que la seva creació responia a una iniciativa parlamentària que, com a tal, es "autònoma i independent de la resolució o dóna origen a un nou procediment parlamentari", amb un resultat que "no està determinat".

Van considerar "extraordinàriament forçada i desproporcionada" la tesi del govern espanyol que la comissió podria donar fruit a declaracions que vulneressin l'anul·lació de la resolució del 9-N perquè "no es poden emprendre mesures a partir del risc i les especulacions".

stats