Inés Arrimadas s'aferra al càrrec malgrat la desaparició de Cs a Madrid

La líder de Ciutadans ascendeix el cap de llista, Edmundo Bal, a vicesecretari general

3 min

BarcelonaInés Arrimadas resisteix al timó de Ciutadans malgrat la desfeta electoral que ha deixat el partit sense representació a l'Assemblea de Madrid. La formació ha perdut 26 diputats, però abans ja havia perdut la presència al govern autonòmic després que la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, avancés eleccions com a reacció a la moció de censura contra el PP instigada per Cs a Múrcia, que tampoc va tirar endavant. La dirigent taronja ha assegurat que "és hora de rellançar el projecte de centre liberal" ara que s'acosta la fi de la pandèmia del coronavirus, la qual, ha dit, ha entorpit l'inici de la seva presidència a Cs. Emparada per la seva executiva i sense fer cap mena d'autocrítica, ha anunciat una reforma lleu de la cúpula, que ja va haver de renovar després de la patacada a les catalanes enmig de les crítiques d'alguns dirigents territorials. Ascendeix així el secretari de comunicació, Daniel Pérez, i el cap de llista de Cs a les madrilenyes, Edmundo Bal, per convertir-los en vicesecretaris generals de Cs. Ells dos van comparèixer ahir en solitari per valorar la nit electoral, mentre que Arrimadas ha esperat fins avui per pronunciar-se.

"Anem a totes, seguim treballant", ha dit Arrimadas, que també ha anunciat que l'executiva visitarà totes les comunitats autònomes en un procés de "construcció de baix a dalt" del partit, que es "reflectirà en una convenció política al mes de juliol". "Volem que el debat polític es torni a centrar en els programes", ha assegurat. "Sabem que ser a Cs és difícil, però estic convençuda que és imprescindible", ha sentenciat: "Aquest és un partit de persones valentes, que no tiren la tovallola", ha recalcat. En aquest sentit, ha recordat que el congrés del partit va ser "fa tot just un any", ha anunciat una "nova etapa" i ha reivindicat "l'espai imprescindible del centre liberal". "Seguirem en aquest camí de rellançar aquest espai de concòrdia", ha afirmat. Descartava així que s'estigui plantejat la desaparició del partit.

Fonts presents a la reunió expliquen que s'ha tancat files amb la líder i el cap de llista. Aquesta vegada –a diferència de l'anterior executiva, en què Toni Cantó va anunciar que deixava el partit– no hi ha hagut de moment crítica interna, tot i que la reunió encara està en marxa. Les mateixes veus consideren que el fiasco de la moció de censura a Múrcia ja es va abordar quan es va relegar del nucli dur del partit Carlos Cuadrado i José María Espejo-Saavedra, principals estrategs del moviment –el primer també va liderar la campanya electoral catalana on es van perdre 30 diputats–. Aquesta vegada als òrgans directius estan satisfets amb la campanya –liderada per César Zafra– i el paper del candidat –es va apartar Ignacio Aguado per fer Bal cap de llista–, i consideren que no hi ha hagut temps de recuperar el partit d'una etapa funesta. "És clar que les causes de la caiguda no es troben en la campanya", apunta una font taronja. L'autocrítica, almenys per ara, continua sent pràcticament nul·la més enllà del reconeixement generalitzat d'una "mala comunicació" del partit, que ha portat Arrimadas a reforçar la secretaria general amb la idea de millorar aquest aspecte.

L'opa hostil declarada pel PP ha generat titulars constants de representants de Cs que es passen a les files del partit conservador, ferm en l'intent d'aglutinar l'espai de centredreta. Un propòsit que ahir Ayuso va aconseguir de sobres al passar de 30 a 65 escons. Per a diverses veus de l'antiga executiva de Rivera, que avui tampoc ha valorat els resultats electorals, la formació ha de fusionar-se amb el PP. Fonts fidels a Arrimadas ho descarten, encara que admeten que pot ser que hi hagi noves baixes al partit.

D'altra banda, un sector més escorat cap al centreesquerra, que ja s'havia oposat a la tria d'Arrimadas com a líder en lloc del vicepresident de Castella i Lleó, Francisco Igea, també es mostra més crític davant la desfeta electoral i demana la convocatòria d'un congrés extraordinari. Aquest matí ha llançat una crida als afiliats per recollir les firmes necessàries per fer-lo, encara que diverses veus apunten que és difícil que aconsegueixin tirar-lo endavant.

stats