Arrimadas intenta frenar la crisi amb lleus retocs a la direcció

Toni Cantó dimiteix de l'executiva de Cs i entregarà l'acta de diputat

6 min
Toni Cantó, aquest matí en sortir de l'executiva

Madrid / BarcelonaEl fiasco de la moció de censura fallida que Ciutadans va presentar la setmana passada a Múrcia ha desencadenat una onada de crítiques internes que continua malgrat els esforços d'Inés Arrimadas per sufocar-les. "I tant que hem comès errors", ha admès la líder taronja en una declaració sense preguntes, en què ha denunciat una operació per "acabar" amb el partit. Després d'una setmana a l'ull de l'huracà, finalment ha optat aquest dilluns per apartar del seu nucli dur Carlos Cuadrado i José María Espejo-Saavedra, figures fins ara de la seva màxima confiança. Han dimitit com a vicepresidents, però es mantenen al comitè permanent. A més, Arrimadas ha ampliat l'òrgan de direcció del partit per incloure-hi dirigents territorials, com demanaven alguns d'ells des de la desfeta del 14 de febrer a Catalunya. Una sèrie de canvis que no han convençut el líder de Cs al País Valencià, Toni Cantó, que esperava una actuació més contundent, i per això ha rebutjat l'oferta d'entrar al comitè permanent i ha presentat la dimissió de tots els seus càrrecs.

"Crec que cal assumir responsabilitats i no ho estan fent", ha criticat el fins ara líder de Cs al País Valencià, que ha titllat la moció a Múrcia de "ridícula" i ha defensat una candidatura conjunta amb el PP a les eleccions de Madrid (un Madrid Suma). "No sembla que estiguin per la labor, però en tot cas no podem anar amb Ignacio Aguado [com a candidat]", ha denunciat. "Dimiteixo, entregaré la meva acta de diputat", ha anunciat, i ha enviat un "record a Albert Rivera, que va donar una lliçó de com es comporta un senyor que sap què és la política", en referència a la seva dimissió després de la desfeta de les eleccions espanyoles. Cantó no se suma de moment al PP, com han fet altres exdirigents taronges, però amb les seves paraules ha deixat clar que el debat sobre la ubicació estratègica de Cs –com a aliat natural dels conservadors o bé dels socialistes– continua generant discòrdia.

Arrimadas ha proposat a la reunió de l'executiva un comitè permanent format per la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís; el número dos d'Arrimadas al Congrés, Edmundo Bal –que assumiria el càrrec de portaveu–; l'exvicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, i el vicepresident andalús, Juan Marín, confirmen fonts del partit. Marina Bravo (diputada a Catalunya) continuaria com a secretària general, juntament amb Borja González, que es manté de secretari d'organització. A més, s'afegeixen a l'òrgan l'eurodiputat Jordi Cañas; el coordinador de l'Aragó, Daniel García; els diputats del Congrés Guillermo Díaz i Sara Giménez, i el portaveu a l'Ajuntament de València, Fernando Giner. Dotant de més capacitat de participació interna algunes de les figures més destacades del partit, Arrimadas ha buscat donar una imatge d'unitat davant els moments convulsos que viu el partit.

 

En una compareixença rodejada d'aquest equip, la líder de Cs –fa un any que va assumir el càrrec– ha lamentat no haver sabut "explicar" la "insostenible" situació que es vivia a Múrcia i que els va portar a presentar una moció de censura contra el govern de Fernando López Miras. S'han assumit responsabilitats, ha recalcat: "Dues persones de la meva màxima confiança han fet un pas al costat". "Som molt bons socis, però molt mals còmplices", ha assegurat, i ha insistit que Cs és un partit "incòmode" perquè denuncia la "corrupció". Arrimadas no s'ha referit en cap moment a la dimissió de Cantó, després d'una airada intervenció –segons fonts presents– a la reunió de l'executiva. Qui sí que ha valorat els fets és el seu segon, Edmundo Bal, que ha donat per fet que el diputat valencià passarà a les files del PP, i ha lamentat que hagi dimitit a través dels mitjans. Segons una font de l'executiva, Arrimadas ja sospitava aquest desenllaç després de les crítiques obertes que Cantó havia fet a l'actuació del partit. En el mateix sentit, el portaveu de Cs al Congrés ha assegurat que la resta de membres del comitè executiu (35) han secundat el suport "per unanimitat" a dues propostes: el rebuig a les maniobres del PP per captar dirigents taronges i la reivindicació de Cs com a projecte necessari i de centre.

Cuadrado, blanc de les crítiques

Des de fa un mes, les crítiques internes s'havien centrat especialment en la figura de Cuadrado, mà dreta d'Arrimadas, que va liderar l'acostament al PSOE al Congrés i va dirigir la campanya de les catalanes, on Cs va perdre 30 diputats. A més, les crítiques a la manera de prendre decisions de la nova presidenta de Cs han anat en augment des que va accedir al càrrec. Diverses fonts apunten que si Albert Rivera ja exercia un control vertical del debat intern, Arrimadas n'ha prescindit del tot i s'ha tancat durant el seu primer any com a líder amb el seu pinyol. Una bona part de l'executiva del partit es va assabentar que Cs impulsaria una moció de censura a Múrcia poc abans que ho anunciés la premsa, el mateix dia al matí. Aquesta ha sigut una de les coses que més han molestat els dirigents autonòmics, alguns dels quals mantenen governs amb el PP i es van veure directament afectats per la situació.

Obrir l'òrgan de presa de decisions als dirigents territorials pot ajudar ara Arrimadas a apaivagar l'ànim d'alguns barons territorials. Però també s'afegeix a aquesta guerra interna l'enfrontament que manté amb l'antiga executiva d'Albert Rivera, descontenta amb el gir cap al PSOE. Un conflicte fins ara soterrat, però que ja ha esclatat a la llum pública després que l'exsecretari d'organització, Fran Hervías, anunciés aquest cap de setmana a El Mundo el salt al PP. El cas d'Hervías, a qui la cúpula assenyala com un dels instigadors de la deserció de tres diputats de Cs a Múrcia, que s'han negat a votar la moció de censura impulsada pel seu partit i han optat per donar suport al PP, ha instal·lat la por a l'executiva taronja de les desercions en massa. Tenint en compte la important agenda de contactes dins el partit de l'exsecretari d'organització, aquesta por no és infundada. I s'hi suma un altre risc: el de la convocatòria d'un congrés extraordinari que pugui forçar la refundació de Cs i que amenaçaria directament Arrimadas. Una opció que alguns sectors de tot l'Estat –com els crítics catalans sota el paraigua de Renovadores– tenen damunt la taula, però que pot perdre força si els canvis impulsats avui convencen internament.

El lideratge d'Arrimadas queda debilitat per la cadena d'errors que ha protagonitzat els últims mesos. La líder taronja va agafar les regnes d'un partit ja sotmès a una pugna interna entre sectors. Com a partit que aspira a pactes tant amb el PP com amb el PSOE, les tibantors entre les dues ànimes (centredreta i centreesquerra) incideixen en una cúpula malmesa per la seva incapacitat de remuntar els mals resultats a les eleccions espanyoles, basques, gallegues i catalanes. No obstant això, diverses fonts descarten que el seu lloc com a presidenta de la formació estigui en dubte. De fet, aquest dilluns al matí una bona part dels dirigents han tancat files al voltant seu, com Aguado i el mateix Marín.

"Defensarem que Cs és un projecte necessari i urgent per evitar la polarització i jo faré tot el que estigui al meu abast", ha recalcat Aguado, que ha insistit en defensar "Arrimadas al capdavant" del projecte. Marín ha donat suport a Arrimadas al moment d'entrar a la seu del partit a Madrid. Ha considerat que era important diferenciar entre dos PP: el de Teodoro García Egea (el número 2 de Pablo Casado, que ha portat les negociacions a Múrcia) i el PP que governa en coalició a Andalusia i Castella i Lleó. Tant ell com Villacís han maniobrat l'última setmana per mantenir els seus pactes de govern amb els conservadors al marge de la guerra oberta entre els dos partits, mentre que Castella i Lleó també ha tancat files amb el PP i ha descartat donar suport a la moció de censura al govern autonòmic presentada pels socialistes.

El coordinador de Cs a l'Aragó, Daniel Pérez, ha insistit que "en cap cas" està en dubte el lideratge d'Arrimadas, i ha defensat "l'espai de centre" que ha d'ocupar el seu partit. El coordinador de Cs a Cantàbria, Félix Álvarez, ha tirat d'ironia: "Estem sent el mem del nostre propi partit, i això no pot ser". En declaracions recollides per Efe, ha assegurat que els que han dirigit les operacions (en referència a Espejo i Cuadrado) han d'assumir responsabilitats, però ha rebutjat que Arrimadas hagi de dimitir.

stats