Política 09/02/2021

Els comuns comparen Canadell amb Albiol per evitar un pacte d'ERC amb JxCat

El partit proposa un "escut social" per fer front a la pandèmia que passaria per crear una "renda covid"

3 min
La candidata d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, escoltant el regidor de Barcelona Eloi Badia

BarcelonaEls comuns continuen pressionant ERC perquè després del 14-F no reediti un govern amb JxCat. Aquest dimecres ho han fet utilitzant el precedent de Badalona, en què les forces d'esquerres no es van arribar a posar d'acord per mantenir l'alcaldia després de la dimissió del socialista Àlex Pastor i el regidor del PP Xavier García Albiol va assumir el càrrec. Seguint aquest fil, la candidata d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha comparat Albiol amb el número tres de JxCat, Joan Canadell. "Tenim l'obligació d'entendre'ns les esquerres, perquè igual com tenim Albiol d'alcalde, ens podem trobar persones com Canadell de conseller", ha dit en una atenció als mitjans de comunicació des de Badalona. Albiach ha considerat que la "incapacitat" de les forces d'esquerres per mantenir l'alcaldia d'aquesta ciutat l'estan "pagant molt car les classes treballadores". Per això, ha esperonat implícitament ERC perquè miri cap a la seva esquerra i després del 14-F es decanti per formar un govern amb els comuns i el PSC.

Davant la crisi sanitària, els comuns consideren que posar JxCat al capdavant del departament de Salut seria com posar "la guineu a cuidar les gallines", ha dit Albiach aquesta tarda en un acte sobre salut, després que Laura Borràs anunciés que el partit aspira a assumir aquesta cartera. Ara bé, els comuns també consideren que ERC està "inhabilitada" per tornar a dirigir la conselleria després de les eleccions per la gestió de la pandèmia que han fet els republicans, a qui han acusat de no haver "revertit les retallades", sinó al contrari, haver-la "aprofundit".  "No s'ha de parlar de noms, sinó de polítiques", ha dit en referència a la proposta del PSC d'Olga Pané com a consellera de Salut i ha lamentat assistir en una "subhasta" de noms.  Malgrat tot, En Comú Podem continua defensant un govern d'esquerres amb els republicans. Socialistes i ERC, però, es continuen vetant mútuament de cara enfora. "Hi ha partits que diuen una cosa en campanya i després de les eleccions en diuen una altra", ha afirmat Albiach. De fet, la candidata ha dit ja altres vegades que aquests vetos creuats tenen un caràcter electoralista i que es poden superar després dels comicis. Així, la candidata ha tornat a posar com a exemple els pactes pels pressupostos generals de l'Estat i també pels comptes municipals de l'Ajuntament de Barcelona.

Un "escut social" català

Precisament, els comuns volen traslladar la seva experiència de govern a l'Estat a la Generalitat. Per això, aquest dimecres Albiach ha aprofitat per anunciar un "escut social" català, en la línia del que ha plantejat Unides Podem a l'Estat, per fer front a la pandèmia del coronavirus. Entre les propostes que inclouria aquest escut hi ha una renda covid, que es basaria en ajuts directes per a treballadors que estan en una situació de "precarietat" i que no arriben al salari mínim. "Tenim un problema amb els treballadors pobres, és de justícia resoldre-ho", ha defensat.

D'altra banda, els comuns també proposen un pla per la igualtat efectiva a l'escola per lluitar contra l'abandonament escolar prematur i en aquest punt, prometen caminar cap a la gratuïtat del menjador escolar. Albiach també ha explicat que un altre dels pilars d'aquest escut social seria aconseguir un "habitatge digne" per a tothom. Això passaria, ha dit, per transformar l'Incasòl en un "operador que faci i construeixi habitatges públics" i també perquè els grans tenidors posin els seus pisos buits a disposició d'un lloguer públic. Finalment, els comuns també prometen avançar cap a una renda bàsica universal per "garantir el dret a l'existència amb condicions dignes".

stats