JUDICIALITZACIÓ DEL PROCÉS
Política 18/10/2020

Els comuns s’obren a una llei d’amnistia al Parlament

Ara
2 min
Els comuns s’obren a una llei d’amnistia al Parlament

BarcelonaDesprés que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, apostés en una entrevista a l’ARA perquè el Parlament aprovi una proposta de llei d’amnistia per portar-la al Congrés, ahir el sobiranisme va recollir el guant i no va tancar la porta a impulsar aquest debat a la cambra catalana. Cuixart argumentava en l’entrevista que una votació de la llei d’amnistia al Parlament serviria per visualitzar “quina és la proposta de consens catalana”, ja que en un principi hauria de comptar amb els vots dels tres partits independentistes -JxCat, ERC i CUP- però també dels comuns, cosa que suposaria un aval lleugerament inferior al de les tres cinquenes parts de l’hemicicle.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir la líder de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, va reforçar aquesta idea obrint-se a la possibilitat que aquesta llei es pugui debatre al Parlament. En una roda de premsa telemàtica, la presidenta del grup parlamentari no va oposar-se a la proposta de Cuixart, tot i que va remarcar que hi ha altres vies que poden ser més ràpides. “L’objectiu és un i és la llibertat dels dirigents independentistes, cap via és excloent”, va subratllar Albiach, que va advertir, això sí, que la tramitació primer al Parlament i després al Congrés “és un camí molt llarg” que en alguns casos “ha arribat a durar anys”. En aquest sentit, Albiach va defensar que la seva aposta, basada en els indults i la reforma del Codi Penal per actualitzar el delicte de sedició i rebaixar així la condemna als líders de l’1-O, és “la via més ràpida”.

L’única via per a l’independentisme

Tanmateix, els partits independentistes han defensat una vegada i una altra que l’única via que preveuen és la de l’amnistia, ja que oferiria una resposta a tots els represaliats i no només als presos. En aquest sentit, coincidint amb la Diada, l’11 de setembre la plataforma ciutadana Amnistia i Llibertat va començar a recollir firmes per entrar un projecte de llei al Congrés per amnistiar tots els presos polítics i el conjunt de persones represaliades pel Procés. D’entrada, però, la plataforma no s’ha marcat un calendari concret per presentar la iniciativa a la cambra baixa i per ara el que busca es reunir el màxim de signatures possibles abans de fer el pas.

stats