Política 28/01/2021

El Congrés avança en el pols al CGPJ: ja només queda un tràmit per limitar les funcions de Lesmes

El PSOE i Podem superen el debat d'esmenes a la totalitat mentre el Poder Judicial no para de fer nomenaments

3 min
L'hemicicle del Congrés durant el ple extraordinari d'aquest dijous, l'únic que s'ha celebrat el gener.

MadridPrimer va ser un pols amb el PP per intentar desbloquejar la renovació de l'òrgan de govern dels jutges. Després amb el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, en funcions des de fa dos anys, perquè deixés de fer nomenaments amb el mandat caducat. Però davant la falta de respostes, el Congrés ha premut l'accelerador i ja només queda un tràmit per aprovar la reforma exprés per limitar les funcions de l'òrgan de govern dels jutges.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dijous no han tirat endavant cap de les esmenes a la totalitat presentades pel PP, Cs i Vox, que proposaven que fossin els mateixos magistrats els que elegeixin el president del CGPJ en comptes d'una majoria qualificada dels partits representants a les Corts espanyoles. Tampoc la de Junts per Catalunya, que proposava que fossin els diputats del Congrés i els senadors els que elegissin els vocals del Consell General del Poder Judicial per vot secret en un sistema similar al que es fa servir per designar els membres de la mesa del Congrés.

Un "assalt al poder", segons la triple dreta

El PSOE i Unides Podem han rebut el suport del bloc de la investidura. De fet, ni ERC ni EH Bildu han intervingut en el debat i el PDECat s'ha abstingut en la proposta de JxCat. El PP, Vox i Ciutadans han competit per veure qui apujava més el to contra el que consideren un "atemptat a la independència judicial" –en paraules del portaveu taronja, Edmundo Bal–, un "assalt al poder" –segons el número 2 de l'extrema dreta, Javier Ortega Smith– i un "atac a la democràcia" –per al portaveu popular Carlos Rojas–. De fet, el PP fins i tot ha aprofitat l'avinentesa per criticar el salvavides que ha llançat a l'últim moment aquest dijous Vox, necessari per salvar el govern de Pedro Sánchez en el decret de gestió dels fons europeus. "Qui és ara la derechita covarde, eh?", ha preguntat Rojas a Ortega Smith.

El govern de coalició continua sense fer cas de les advertències del Consell General del Poder Judicial, que en el seu pols amb Sánchez ha decidit accelerar també el nomenament de substituts tant al Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional com a les audiències provincials i els tribunals superiors de cada comunitat. La reforma que té entre mans el Congrés, que ara només ha de passar el debat d'esmenes parcials abans d'arribar al Senat i entrar en vigor –si no té un canvi d'última hora–, pretén que l'òrgan de govern dels jutges no pugui prendre decisions importants mentre estigui en funcions.

Tant els socialistes com Podem han deixat clara la raó: està escorat a la dreta i impedeix l'acció de la Moncloa. El diputat socialista Francisco Varga ha criticat que la triple dreta "polititzi de manera expressa la justícia". En la mateixa direcció, el president del grup parlamentari d'Unides Podem, Jaume Asens, ha alertat que el veritable conflicte era el de "la dreta amb la democràcia i amb el Congrés".

Un pedaç, segons JxCat

Des de Junts per Catalunya, l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas –que s'ha acomiadat del Congrés perquè es presenta el 14 de febrer– ha acusat el govern espanyol de no atacar l'arrel del problema. "És com si, davant un malalt greu, l'intervinguessin no per curar-lo, sinó perquè deixi de cridar i molestar". I ha demanat resoldre la forma d'elecció dels vocals. La portaveu de la CUP, Mireia Vehí, ha anat més enllà i ha assenyalat, tot recordant el cantant Pablo Hasél –a qui se li ha comunicat que ha d'entrar a la presó– que "el franquisme té una ombra llarga i la reforma és impossible". "L'única via és la construcció d'una magistratura democràtica", ha conclòs.

A les portes del debat, el ple del CGPJ ha aprovat aquest dijous per ampli consens el nomenament dels nous presidents de la sala social del Tribunal Superior de Justícia de les Balears i de les audiències provincials de Cantàbria, Granada, Lleó, Navarra, les Balears i Ciudad Real. I dimecres va convocar un concurs per al jutjat d'instrucció número 1 de l'Audiència Nacional i va formalitzar el trasllat de Santiago Pedraz al jutjat que investiga la caixa B del PP.

stats