Política 30/10/2014

El Consell d'Estat ja prepara el dictamen sobre el nou 9-N

L'informe que s'aprovarà avui serveix de base per a la impugnació que, previsiblement, el Consell de Ministres tirarà endavant aquest divendres

Acn
3 min
Seu del Consell d'Estat al carrer Mayor de Madrid / ACN

MadridLa Comissió Permanent del Consell d'Estat està reunida aquest matí per aprovar el dictamen sobre el "procés de participació ciutadana" del 9-N. És el pas previ -el seu informe és preceptiu, però no vinculant- a la impugnació que l'executiu de Mariano Rajoy aprovarà aquest divendres a la reunió del consell de ministres, i a la suspensió de la consulta alternativa un cop el Tribunal Constitucional admeti a tràmit aquest recurs al ple del pròxim dimarts. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ja va avançar algunes de les línies en què La Moncloa basarà la seva impugnació: la implicació de la Generalitat en la seva organització a través de les "instruccions" de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els membres de la permanent del Consell d'Estat tenen sobre la taula una petició genèrica que La Moncloa els va fer arribar dilluns i que els demana que avaluïn la constitucionalitat del procés de participació a Catalunya. A partir d'aquí, i sense altres elements, han de construir un dictamen que pot avalar -o no, tot i que no és d'obligat compliment- que l'executiu de Mariano Rajoy presenti el recurs i demani la suspensió de la jornada.

Tot i la filtració aquest dimecres dels eixos en què es basarà el recurs -la reiteració de la doble pregunta original i la participació de la Generalitat en els preparatius mitjançant "instruccions" als centres escolars, ajuntaments i funcionaris, que poden constituir un "frau de llei"- l'executiu espanyol manté que encara no té enllestit el text i que esperarà, primer, a veure l'argumentació que fan els membres del Consell d'Estat.

En paral·lel, però, els seus serveis jurídics han anat recollint en les últimes setmanes tots els moviments que s'han produït a Catalunya de cara a fer possible que els ciutadans s'expressin a les urnes el pròxim 9-N.

S'han centrat, segons va apuntar Catalá, en aquestes "instruccions" als centres escolars i en el "frau de llei" que es pot produir en aquelles actuacions que tenen com a objectiu "que el resultat final sigui equivalent al que el Tribunal Constitucional ha suspès".

Amb aquests informes sobre la taula, el govern espanyol va engegar dilluns la maquinària per a la impugnació amb aquesta petició al Consell d'Estat perquè analitzés "amb caràcter d'urgència" el "conjunt d'actuacions que ha posat en marxa la Generalitat de Catalunya per a la celebració del procés de participació ciutadana".

El segon informe en només un mes

El Consell d'Estat està presidit per l'exministre de Sanitat del primer govern de José María Aznar José Manuel Romay de Beccaría, i la Comissió Permanent està formada per vuit membres i presidida per l'exministre de Justícia i jurista nascut a Lleida, Landelino Lavilla. Alguns dels seus membres són el 'pare' de la Constitució Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, l'expresident del TC Miguel Rodríguez-Piñero, el president del Tribunal Suprem, Fernando Ledesma, i l'exvicepresidenta del govern espanyol María Teresa Fernández de la Vega.

Aquesta Permanent és la mateixa que el passat 28 de setembre ja va aprovar per unanimitat els dos dictàmens amb els què el govern espanyol va impugnar el 9-N original davant el Tribunal Constitucional.

En aquells dictamen concloïa que la Generalitat no té competències per convocar consultes sobre qüestions com la sobirania i recomanava a l'executiou de Rajoy que impugnés la Llei i la consulta del 9-N per la via de l'article 161.2 de la Constitució, que obliga a la suspensió automàtica de qualsevol precepte recorregut pel govern espanyol tan bon punt el recurs és admès a tràmit al ple del TC.

L'executiu espanyol tindrà sobre la taula el dictamen del Consell d'Estat aquest mateix dijous, de manera que divendres al matí podrà aprovar el recurs d'inconstitucionalitat a la reunió del consell de ministres. Pot presentar el recurs al Registre del Tribunal Constitucional o bé el mateix divendres abans de les tres de la tarda o bé dilluns a partir de les 9:30 del matí.

Sigui com sigui, el Ple del TC l'abordarà a la seva reunió ordinària dels dies 4, 5 i 6 de novembre. Si la petició va acompanyada d'una apel·lació expressa a l'article 161.2 de la Constitució, com va passar al recurs contra el 9-N original, l'admissió a tràmit implicarà la suspensió dels actes impugnats, tot i que en aquesta ocasió no hi ha cap document, ni Llei ni disposició on pugui recaure aquesta suspensió.

stats