Política 25/01/2018

Rajoy ignora el Consell d'Estat i impugnarà ja al TC la investidura de Puigdemont

L'òrgan consultiu considera que "en aquests moments no hi ha base" suficient per presentar un recurs

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Reunió del consell d'Estat presidida per Soraya Sáenz de Santamaría / EFE

MadridMariano Rajoy ignora el Consell d'Estat i portarà igualment al Tribunal Constitucional la investidura de Carles Puigdemont. El màxim òrgan consultiu del govern espanyol ha respost aquest dijous, només sis hores després que la vicepresidenta espanyola anunciés la intenció de presentar ja un recurs, que no hi ha base suficient "en aquests moments" per fer-ho. Suposa el primer revés del Consell d'Estat a la Moncloa en l'estratègia contra el Procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de la Moncloa han assenyalat que la seva intenció és aprovar el recurs en el consell de ministres de demà mateix, tal com figurava en el seus plans inicials. En el govern espanyol estaven convençuts aquest migdia que el Consell d'Estat els donaria la raó. Sí que ho fa en una segon informe encarregat aquest matí, en què el Consell d'Estat assenyala que no és possible delegar el vot des de l'estranger, tal com té intenció de fer Carles Puigdemont des de Brussel·les si hi ha investidura a distància.

La Moncloa s'ha afanyat a recordar que preguntar al Consell d'Estat és preceptiu, però que l'informe no és vinculant, cosa que podria portarà Mariano Rajoy a aprovar igualment el recurs en el consell de ministres previst per demà, divendres, malgrat el revés que suposa per a la seva estratègia.

El govern espanyol va censurar durament que el Govern no tingués en compte els informes del Consell de Garanties Estatutàries durant tot el camí fins a l'1-O i ara desoeix els consells del seu màxim òrgan consultiu.

En el terreny de les hipòtesis

L'informe del Consell d'Estat assenyala que no és possible interposar recursos a títol preventiu ni l'adopció de mesures cautelars perquè considera que de moment només s'està treballant amb conjectures, és a dir, hipòtesis, actes previsibles que de moment no s'han produït.

Era l'argument que fins ara havia esgrimit la Moncloa. De fet, Mariano Rajoy admetia la setmana passada, de forma velada, que Puigdemont podria arribar a ser reelegit en votació al Parlament però que fins a la presa de possessió hi havia temps per impugnar els resultats i evitar que fos escollit, de nou, president de la Generalitat.

Fins divendres passat fonts del govern espanyol donaven per bo que no podrien impedir la votació. Aquest dijous, però, per sorpresa, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, anunciava la intenció de presentar el recurs ja, de forma preventiva, al Tribunal Constitucional, un fet que ha alarmat diferents juristes.

El PSOE se'n renta les mans

El PSOE es renta les mans sobre la decisió del govern espanyol de presentar ara el recurs per impugnar la investidura malgrat el revés del Consell d'Estat. Fonts socialistes assenyalen que "és un tema del govern" espanyol i que ells "li han donat suport lleialment fins ara". "Ha de respondre el govern [espanyol]", afegeixen.

Rajoy ha parlat aquest matí amb Pedro Sánchez, i li ha traslladat la intenció de presentar el recurs, cosa que ha avalat el líder socialista seguint el criteri d'unitat d'acció en la resposta judicial al Procés des de l'1-O. El president espanyol, en canvi, ha ignorat Albert Rivera. Des de Ciutadans han assenyalat que ja havien avançat des de fa dies que donarien suport a qualsevol recurs al TC per evitar la reelecció de Carles Puigdemont.

stats