El Consell per la República nega que vulgui "tutelar" la presidència de la Generalitat

Llach diu que l'ens no vol "dirigir res" autonòmic i es posa a disposició del "consens" dels partits independentistes

2 min
El Consell per la República, en una imatge d'arxiu

El Consell per la República, protagonista aquestes últimes hores per la trencadissa pública entre Esquerra i Junts, ha negat aquest dilluns la voluntat de "tutelar" la presidència de la Generalitat. Després que el vicepresident, Pere Aragonès, hagi assegurat que Junts vol supeditar el Govern al CxR, l'exdiputat i membre del Consell Lluís Llach ha volgut desvincular l'ens de les negociacions per formar el nou executiu i ha assegurat que des de Waterloo no volen "dirigir res" que tingui a veure amb la política autonòmica. En tot cas, s'ha posat a disposició dels partits independentistes en cas que arribin a un "consens" sobre el paper concret que ha de desenvolupar el Consell. Mentrestant, ha assegurat que l'ens que presideix Carles Puigdemont té el seu full de ruta definit –l'anomenat Preparem-nos per a la unilateralitat– i que continuaran treballant en aquesta línia.

"M'escandalitza que es digui que volem tutelar. Em sembla espantós [...]. Parlo com a delegat del Consell per la República i no admetem que se'ns digui això. No és veritat i ho hem repetit en totes les negociacions", ha dit Llach en una roda de premsa telemàtica. Prèviament, en un comunicat el CxR ha explicat que en les últimes setmanes ha mantingut converses amb tots els partits independentistes i entitats per facilitar el "consens". "Sempre hem estat oberts a efectuar els canvis pertinents per tal de garantir el màxim nivell d'inclusió i transversalitat si això servia per reforçar la seva legitimitat i emparar un diàleg entre forces independentistes que conduís a un consens estratègic", es diu al document , i afegeix que el 4 de maig hi va haver una cimera conjunta sobre aquesta qüestió en què també es va explicitar que el CxR no volia "tutelar" res.

"El Consell va néixer com a institució republicana per tal que els partits i entitats independentistes debatin i elaborin de manera conjunta l'estratègia unitària i la confrontació a què ens aboca l'estat espanyol", ha conclòs l'entitat en el comunicat. ERC planteja, en canvi, que les funcions del Consell es limitin a la projecció internacional del Procés.

Posar fi a "guerres internes improductives"

Davant la situació actual de desacord entre ERC i Junts, el Consell apel·la a la "responsabilitat de tots els lideratges" i a evitar "divisions i guerres internes del tot improductives". Expressa "respecte" pels acords a què arribin els partits independentistes en la formació de govern, però reiteren el "desig" que es forgi un executiu amb Esquerra, Junts i la CUP que refermi el "compromís" de l'1 d'Octubre i de la "legimitat" del Consell com a "institució constituïda a partir d'un acord" de les forces que van donar suport a la proclamació d'independència del 2017.

stats