Ni consellers ni ministres a la reunió bilateral que abordarà la crisi de les inversions

Generalitat i Estat es veuran aquest divendres a Barcelona per parlar d'infraestructures

3 min
Aragonès i Sánchez aquest dimecres a Barcelona.

BarcelonaLa Generalitat i l'Estat es veuran cara a cara aquest divendres per abordar la crisi de les inversions, que va esclatar ara fa dues setmanes quan un informe del mateix govern espanyol admetia una flagrant falta d'execució pressupostària de l'Estat a Catalunya. Malgrat que les dues administracions asseguren prendre's seriosament el problema, ni l'una ni l'altra enviaran els seus màxims representants a la reunió de la Comissió Bilateral d'Infraestructures. De fet, no es convoca ni la comissió pròpiament dita, sinó una subcomissió. Segons ha pogut saber l'ARA, per la Generalitat hi seran els secretaris generals Ricard Font (Territori), Núria Cuenca (Presidència) i Jordi Cabrafiga (Economia), mentre que en representació del govern espanyol hi haurà el secretari general d'Infraestructures, Xavier Flores, i el director general de Cooperació Autonòmica, Fernando Galindo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquesta decisió la Generalitat vol enviar un missatge, i és que la reunió no pot tenir un perfil polític, sinó "tècnic". I no pot tenir-lo, argumenta, per dos motius: perquè el Govern sosté que les relacions amb l'Estat segueixen "congelades" pel Catalangate, i perquè no vol regalar una nova foto de diàleg amb el govern espanyol si encara no tenen clar que es resoldrà el dèficit inversor. Per part de la Moncloa s'havia previst la possibilitat que hi anés la ministra de Transports, Raquel Sánchez, bolcada darrerament amb diversos actes, a Catalunya, però finalment s'ha desestimat aquesta possibilitat.

De la reunió no se n'esperen grans acords, tenint en compte l'ordre del dia que s'ha fixat, al qual ha tingut accés l'ARA. Els dos governs, però, aniran al gra. Del primer que es parlarà és del nucli del conflicte: els "motius de la diferència entre el que s'havia pressupostat i el que s'ha executat" per part de l'Estat a Catalunya. És a dir, per què un informe recent del ministeri d'Hisenda diu que el 2021 només es va executar a Catalunya el 35% de les inversions previstes als pressupostos estatals –uns comptes aprovats al Congrés amb els vots d'ERC–. L'informe també deia que aquell mateix any l'execució pressupostària a Madrid va ser del 184%.

A la trobada, que se celebrarà a la seu del departament de Territori, també hi tindrà protagonisme una de les reivindicacions històriques de la Generalitat: el traspàs complet de Rodalies. S'hi parlarà de les actuacions pendents i del dèficit d'explotació. A més, s'abordaran altres inversions de l'Estat a Catalunya, per exemple, en la xarxa viària. En les últimes setmanes la Generalitat ja ha donat diverses mostres del seu disgust amb l'Estat pel dèficit inversor, però el govern espanyol també ha donat pistes sobre el seu argumentari. L'executiu de Pedro Sánchez reconeix que les xifres són millorables, però adverteix que un dels problemes també és imputable a la Generalitat per la divisió que exhibeixen Junts i ERC en algunes inversions, com la fallida ampliació del Prat o les obres del Quart Cinturó.

¿Relacions congelades?

La reunió de la Bilateral també fa aflorar un dubte raonable: ¿Estan realment congelades les relacions entre la Generalitat i l'Estat com assegura el Govern? En les últimes setmanes s'han succeït contactes destacats. Per exemple una reunió improvisada entre el president Pere Aragonès i el vicepresident Jordi Puigneró amb la ministra Raquel Sánchez, precisament sobre el dèficit inversor, o una altra entre el conseller d'Economia, Jaume Giró, i la seva homòloga espanyola, Nadia Calviño, pel conflicte a Celsa i els fons europeus. La batalla, ara, també és pel relat sobre en quin punt està el diàleg. Calviño deia recentment que les relacions estaven perfectament "normalitzades", mentre que la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, dimarts ho negava i deia que els contactes estaven justificats si calia defensar "els interessos" dels catalans. Sigui com sigui, aquest divendres serà inevitable que la relació es torni a descongelar, encara que sigui sense ministres ni consellers.

Suspesa la Bilateral del juliol

De tot l’entramat de comissions que dissenya l’Estatut, la més important és la Comissió Bilateral Generalitat-Estat, que és on es negocien els traspassos de competències importants. Doncs bé, ahir la consellera Laura Vilagrà va anunciar que dona per ajornada la reunió que del juliol perquè no hi ha cap “element important sobre la taula” per poder arribar a un acord. També va criticar l’actitud del govern de Sánchez: “Cada vegada que negociem un traspàs és com si li arrenquéssim un queixal”. L’anunci va generar malestar. Fonts de l’executiu espanyol asseguren que en cap moment “s’havia parlat” formalment de fer-la llavors i que, per tant, no es pot suspendre una trobada no convocada.

stats