Homs, sobre l'actitud del govern espanyol: “Al final ens prohibiran fer enquestes"

El conseller de la Presidència diu a la Cadena SER que "pretendre que el poble català no sigui consultat és una missió impossible"

El conseller de Presidència, Francesc Homs, ha avisat aquest dijous que pretendre que el poble català no sigui consultat és "una missió impossible", perquè d'una manera o una altra es votarà des de la legalitat. El president Mas, ha dit Homs, no donaria suport a la convocatòria d'una consulta que pogués ser "suspesa" en ser considerada "il·legal".

"Pretendre que no sigui consultat el poble català és una missió impossible, es votarà d'una manera o una altra. Amb eleccions anticipades o no anticipades, però de votar, es votarà, a Catalunya", ha afirmat Homs en una entrevista a la Cadena SER emmarcada en les noves accions del Govern per fer "pedagogia" sobre la consulta catalana a Espanya.

Davant les negatives del govern espanyol que els catalans puguin decidir el futur del país a les urnes, Homs ha lamentat que al final "ens prohibiran fer enquestes" i ha recordat que la consulta, que creu que es podrà convocar el 9 de novembre, no tindrà "vinculació jurídica" ni generarà una "situació jurídica" de manera immediata, sinó que servirà per conèixer la voluntat dels catalans i, a partir d'aquí, iniciar les negociacions per complir allò que expressin les urnes.

Homs ha remarcat que només hi haurà consulta si és legal, ja que si el procés "està suspès i recorregut", "seria il·legal" que Mas "signés el decret de convocatòria", però ha subratllat que existeixen marcs legals si hi ha voluntat política i ha recordat que el camí no acaba amb la previsible negativa del Congrés dels Diputats a transferir competències al Govern per convocar el referèndum.

Homs ha recordat que l'Estatut atorga competències al Govern per organitzar consultes i que el Parlament tramita una nova llei en aquesta matèria i, en cas que fos impugnada, encara quedaria l'opció d'unes eleccions de tipus plebiscitari.