Política 01/02/2013

Centenars d'indignats' es manifesten a Barcelona contra la corrupció

Unes 600 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat sense incidents entre la plaça Catalunya i la plaça de Sant Jaume. A Madrid, els manifestants s'han concentrat davant la seu del PP i han tallat diversos carrers del centre

Agències
3 min
Concentració a la plaça de Sant Jaume / @jotaemi

Barcelona/MadridUnes 600 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquest divendres al centre de Barcelona per protestar contra la corrupció política. La marxa ha acabat amb una concentració a la plaça de Sant Jaume, davant el palau de la Generalitat. Alguns dels assistents porten sacs de dormir i tendes de campanya. Amb tot, la majoria dels assistents a la concentració, tots ells mobilitzats des del col·lectiu dels indignats, s'han mostrat contraris a fer una acampada com la de la plaça Catalunya del 2011, i han optat per altres formes de protesta. A les onze del matí hi ha convocada una assemblea a la plaça de Catalunya i, a les sis de la tarda, una manifestació que té previst arribar fins a la seu del PP, al carrer Urgell, on a les set es durà a terme una concentració de rebuig al presumpte finançament irregular del partit i als suposats sobresous que, segons els papers de Bárcenas, haurien cobrat alguns membres de la cúpula del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Paral·lelament a aquesta mobilització s'ha creat el corrent '1-F' i l'etiqueta de Twitter #tornem1f en referència a la data en què s'han iniciat la cadena de protestes que s'aniran convocant. Els participants a l'assemblea d'aquest vespre a la plaça Sant Jaume anaven informant del que es parlava i rememoraven l'episodi del moviment dels indignats de l'any passat.

La convocatòria, sorgida dijous de forma espontània a través de les xarxes socials, segueix la que va tenir lloc dijous davant la seu del PP, al carrer Urgell de la capital. Desenes de persones es van concentrar davant la seu per fer pública la seva indignació pel cas dels sobresous de la cúpula del PP. Amb el nom "1F: Tornem a les places", les xarxes van fer córrer la convocatòria per aquest divendres.

La protesta a centre de la ciutat ha transcorregut sense incidents. Ha començat a la plaça Catalunya i ha avançar després per la Rambla i pel carrer Ferran fins arribar a la plaça de Sant Jaume, on els manifestants han proferit crits de "dimissió" i "aquests presidents, són delinqüents".

Els manifestants, la majoria joves, han celebrat després una assemblea a la mateixa plaça de Sant Jaume, en què han acordat celebrar aquest dissabte una altra concentració davant la seu del PP a Barcelona.

Protesta a Madrid

També hi ha hagut protesta ciutadana a Madrid. Diversos centenars de persones han tornat a concentrar-se, tal i com van fer dijous, als voltants de la seu del PP per protestar contra la corrupció. Posteriorment, s'han manifestat pels carrers adjacents, on s'han produït alguns incidents, com la crema de diversos contenidors.

El responsable del dispositiu policial desplegat a les rodalies de la seu popular, en declaracions a Efe, ha xifrat en unes 400 persones les que s'han congregat al carrer Gènova amb crits de "dimissió". Cap a les 21.30 hores, els concentrats han abandonat la zona d'Alonso Martínez i han iniciat "una manifestació espontània" pels carrers de la ciutat, que ha arribat fins a la zona de Cibeles. Amb tot, la protesta s'escampa per diferents zones de la ciutat i alguns manifestants han tallat la Gran Via.

La concentració inicial ha començat a les 19.30 hores a la Puerta del Sol, amb un altre grup avançant des del Congrés dels Diputats. Una trentena de vehicles policials han protegit la seu madrilenya del PP i els seus accessos.

Les protestes, que es van iniciar fa dues setmanes, s'han intensificat després de la publicació d'informacions sobre la presumpta comptabilitat paral·lela del PP, que inclou pagaments en negre a diversos membres de la cúpula del partit, entre ells l'actual president espanyol, Mariano Rajoy.

stats