POLÍTICA
Política 22/01/2012

Coscubiela acusa CiU d'"utilitzar" Catalunya i el pacte fiscal per "tapar els negocis que té amb el PP"

El diputat d'ICV acusa ERC de "trencar" amb el tripartit i "prestar-se a tapar les vergonyes" dels acords de Convergència amb els populars

Acn
3 min

BarcelonaEl diputat d'ICV-EUiA al Congrés Joan Coscubiela ha carregat aquest diumenge en una entrevista a Catalunya Informació contra el govern de la Generalitat i CiU per estar "utilitzant" el pacte fiscal i el país per "tapar els negocis que tenen amb el PP". I és que Coscubiela té molt clar que aquesta legislatura quedarà molt palesa la "coincidència ideològica" i de polítiques que tenen nacionalistes i populars. "S'ha demostrat que tot eren focs d'artifici en campanya. Aquell 'serem decisius a Madrid' de Duran s'ha convertit en el fet que el PP és decisiu a Catalunya", ha criticat, tot remarcant que a Catalunya tots dos partits van de la mà per governar i a l'Estat existeix una "gran coincidència" en les mesures econòmiques que ha començat a prendre Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat ha explicat que un clar exemple és el vot favorable de CiU al decret llei aprovat al Congrés amb les primeres mesures econòmiques, sense que els convergents fossin necessaris perquè tirés endavant. "Qui necessita qui és CiU al PP, i no al contrari", ha sentenciat Coscubiela, que a més ha remarcat que el decret aprovat "conté polítiques amb les quals CiU està molt d'acord". Per Coscubiela, aquesta bona sintonia entre PP i CiU demostra que els nacionalistes "utilitzen Catalunya, els seus interessos i el pacte fiscal com una tapadora per amagar els negocis clandestins que tenen amb el PP".

D'altra banda, Coscubiela ha rebutjat de ple l'argument que el Govern es veu obligat a fer els ajustos que impulsa a causa de la situació econòmica que va deixar l'anterior executiu, del qual formava part ICV-EUiA. En aquest sentit, el diputat ha defensat que es poden impulsar polítiques molt diferents, i ha destacat que la falta de recursos de la Generalitat actual no es deu a un malbaratament de diners del Govern anterior.

"Si Catalunya té menys recursos, no és per l'herència del tripartit ni pel problema de balança fiscal amb Espanya. És sobretot per la caiguda en la recaptació com a conseqüència de polítiques fiscals que CiU ha estat avalant aquests anys, com el canvi a l'IRPF o l'impost de societats", ha explicat Coscubiela, que ha volgut remarcar que "CiU és bastant més responsable del que diu de la caiguda d'ingressos a Catalunya en aquests moments, perquè ve de la caiguda dels ingressos globals que ells van ajudar a fer caure donant suport al PSOE".

Retrets als exsocis

Coscubiela també ha carregat contra els exsocis d'ICV-EUiA del tripartit, PSC i ERC, de qui ha deplorat que "hagin tirat per la borda amb tanta facilitat tota una herència molt defensable". A ERC els ha retret la "ruptura total de la línia política". "Crec que no va enlloc. CiU no necessita ERC més que per tapar les vergonyes dels acords amb el PP, però cap partit de l'oposició s'ha de prestar a això", ha sentenciat Coscubiela. "A CiU li agrada molt fer les polítiques de veritat amb el PP i els jocs florals de les declaracions de Catalunya vol fer-los amb la resta. Espero que ningú caigui en aquesta trampa", ha etzibat.

De les seves primeres setmanes al Congrés dels Diputats, Joan Coscubiela ha destacat que s'ha sentit sorprès del funcionament d'alguns tràmits. "Sovint he escoltat que algunes coses es fan 'perquè sempre s'han fet així' i no perquè estigui escrit enlloc", ha explicat. El diputat d'ICV-EUiA ha manifestat també que, tot i que espera que després del congrés del PSOE els socialistes puguin tenir coincidències amb els plantejaments del partit ecosocialista, de moment està trobant més possibilitats de treball conjunt i punts de trobada amb els diputats d'IU, ERC, els gallecs del BNG i el diputat valencià de Compromís.

stats